vrijdag 30 oktober 2009

VS willen zich in Afghanistan terugtrekken in de steden

Nog een beetje achterstallig nieuws betreffende Afghanistan. Bijna allemaal slecht nieuws.
De legitimiteit van de regering heeft opnieuw een knak gekregen door de berichten dat Ahmed Wali Karzai (foto), jongere broer van de president en voorzitter van de provinciale raad voor Kandahar, al acht jaar op de payroll staat van de CIA. Hij zou een paramilitaire groep runnen die in opdracht aanvallen uitvoerde. Eerder meldde de New York Times al uitvoerig dat de jongere Karzai stevig in de heroïne-handel zit. Hij had overigens ook een flink aandeel in de recente verkiezingsfraude ten behoeve van zijn broer.
Reuters meldde intussen dat de VS van plan zijn Talibanstrijders die bereid zijn over te lopen te gaan betalen. Nog weer een ander bericht uit Washington, waar blijkbaar nog steeds koortsachtig wordt nagedacht over de koers die moet worden ingeslagen in deze snel aan populariteit verliezende oorlog, is dat een nieuwe tactiek wordt overwogen waarbij de Amerikaanse troepen zich gaan terugtrekken op de steden Kabul, Kandahar, Mazar-i-Sharif, Kunduz, Herat, Jalalabad en en een paar clusters van dorpen om daar de bevolking effectief te beschermen. Wat daarvan moet worden verwacht is onduidelijk. Juan Cole merkte op dat de Sovjets dat midden jaren '80 ook deden en dat het daar niet werkte. En zij hadden in de stedelijke centra nog de steun van een groot aantal loyale communisten, voegde hij eraan toe.
Ook een staflid van Obama dacht er zo over. Matthew Hoh (36) een voormalige marineofficier, nam ontslag omdat hij meent dat de Amerikaanse troepen vooral de toeloop van nieuwe strijders van de Taliban aanmoedigen in plaats van dat ze meer stabiliteit bereiken. Hoh was de eerste die opstapte om niet medeverantwoordelijk te zijn voor een oorlog waarvan steeds minder mensen weten waartoe hij dient. De vraag is: wie volgt?

Geen opmerkingen:

Israel breekt met UNRWA en velt daarmee een doodvonnis voor Noord-Gaza

  Israel heeft maandag de samenwerking met UNRWA opgezegd. Op dezelfde dag had de chef van UNRWA, Lazzarini, ook gemeld dat er al twee maand...