maandag 30 november 2009

Wilders kijkt verlekkerd naar Zwitsers racisme

De Zwitsers hebben dus met ruime meerderheid (57,5% ) tegen de bouw van nieuwe minaretten gestemd. De uitslag betekent dat er behalve de vier minaretten die Zwitserland nu al heeft (zie één daarvan, een Turkse in het plaatsje Wanger op de onderste foto), geen nieuwe meer zullen bijkomen. Het referendum, dat was georganiseerd door de ultrarechtse Schweitzerische Volkspartij (SVP). Volgens de partij was de stemming niet tegen de moslims bedoeld (Zwitserland heeft er 400.000, meest Turken en vluchtelingen uit voormalig Joegoslavië), maar tegen de minaret als politiek symbool van de poging van de islam om te overheersen en de sharia op te leggen.

Dat is natuurlijk totale flauwe kul, geen mens die dat gelooft. Minaretten zijn nu eenmaal sinds mensenheugenis niets anders dan de toren van een moskee, zoals een klokkentoren dat is van een kerk. Het is dus puur een kwestie van islamofobie en racisme. Zwitsers waren daar altijd al goed in (met uitzondering misschien van de westelijke, franstalige kantons als Vaud en Genève die zich ook nu nipt van hun goede kant lieten zien). Vanzelfsprekend heeft onze eigen huis-tuin-en-keuken-racist Geert Wilders zich onmiddellijk achter het succes van de Zwitserse SVP geschaard. Op zijn website zie ik dat hij de regering zal vragen hier ook zo'n pracht-referendum te houden. Maar Wilders, die zo filosemiet is dat hij achter de meest ultra-rechtse nationalistische en racistische Israëli's aanloopt (Lieberman bijvoorbeeld), zou toch eens moeten weten in wat voor goed gezelschap hij zich nu bevindt. Ik raad hem aan het rapport van de Bergier-commissie uit 1999 eens te lezen, waarin wordt beschreven hoe Zwiterland al in 1938 - zonder enige noodzaak - Hitlers goede voorbeeld ging volgen om de Joden met een stempel in hun paspoort van anderen te onderscheiden, en hoe Zwitserland met zijn politiek om vanaf 1940 Joodse vluchtelingen bij de grens de toegang te weigeren,  24.000 Joden de dood in heeft gestuurd. Althans volgens dit rapport. Waarschijnlijk waren het er meer.  

Het is eigenlijk het meest interessant om te kijken hoe iedereen op dit Zwitserse nieuws reageert. Le Monde geeft boze reacties van Ali Gomaa, de moefti van Egypte, en van de grootste moslimorganisatie van Indonesië, de Nahdalatul Ulema, ongetwijfeld is dat met nog veel meer boze reacties uit te breiden. Professor Juan Cole illustreert de Zwitserse domheid door op zijn blog weer te geven dt d islam in Zwisterland misschien wel erg nieuws is, maar in Europa al eeuwen geleden voet aan land zette. Hij geeft een citaat uit de middeleeuwen waarin beschreven wordt wat een voorbeeld van tolerantie een stad als Cordoba toen was en hoe bloeiend met - toen al - zijn straatverlichting en honderden badhuizen. Ook geeft hij aan dat er in moslimlanden volop kerken zijn (met kruistekens en al, al moet ik daarbij aantekenen dat in een land als Egypte toch wel restricties op de bouw van kerken bestaan).
Ik zelf moest denken aan een van mijn eerste schrijfsels als journalist, Bij de (her)inwijding van de Portugese esnoga in Den Haag als synagoge van de Liberaal Joodse gemeente dook in in de geschiedenis en kwam ik bij het verlenen van de toestemming voor de bouw een alinea tegen waarin stond dat de nieuwe jodenkerk geen klokkentoren mocht hebben. Blijkbaar was men toen (bijna vier eeuwen geleden) bang dat de Joden de bestaande kerken concurrentie zouden gaan aandoen. Onnodig te zeggen dat de Portugese Joden van die dagen geen grote moeite hadden met deze restrictie. Met klokkentoren zou hun esnoga toch echt de eerste en enige synagoge ter wereld zijn geweest met zo'n ding. Wel curieus dat de Zwitsers nu dus 400 later hetzelfde willen van de moslims. Ik had altijd begrepen dat wij in Nederland 50 jaar achterliepen. Was het niet Heine die zei: Als de wereld vergaat ga ik naar Holland?  

Eén van de meest saillante reacties trof ik aan bij het blog Promised Land van Noam Sheizaf. Hij zegt dat rechtse Israëli's de stemming in Zwitserland wellicht zullen zien als een hoopvol teken te meer dat zij niet alleen staat in hun strijd tegen de Palestijnen, die zij zien als onderdeel van een strijd tegen de moslims en van een 'clash of civilizations',  Maar, zegt Sheizaf:
The historical irony, of course, is that our allies in this cultural war are the same political forces – if not the same people – that used to persecute our grandparents just a few decades ago. Since there aren’t that many Jews today in Europe, the xenophobes of the Old World decided to pick the Blacks and the Muslims as their current enemies, much to the joy of the Israeli Right.
De bondgenoten in deze strijd zijn dezelfde politie krachten die onze (Joodse) grootvaders plachten te vervolgen, als het al niet om dezelfde mensen gaat. En omdat er nog maar weinig Joden in Europa zijn - en ik zou eraan toevoegen: sinds de Joden als holocaust-slachtoffers een soort van heiligverklaring hebben ondergaan - richtten de xenofoben van de Oude Wereld zich op zwarten en moslims als hun huidige vijanden.
Dat kan Wilders wat mij betreft in z'n zak steken. 

Geen opmerkingen:

Belegering Nur Shams duurt voort, grote vernielingen, 7 doden en 11 gewonden

                                                          Ma'an News  Israelische troepen hebben hun belegering van het Nur Shams kamp b...