woensdag 16 december 2009

Israel boos, Engeland ín verlegenheid door arrestatiebevel Tzipi Livni

Lastig bloggen als je gereedschap het laat afweten. Had een kapotte harde schijf, alle gegevens weg, moeilijk om alles weer te recupereren. Vandaar een onderbreking, maar nu ben ik er weer.

    Drie Israëli's: Tzipi Livni (ex-premier, nu in de oppositie met haar Kadima-partij) , Moshe Ya'alon (vroegere stafchef, nu vice-premier) en Ehud Barak (eveneens vroegere stafchef en huidige vice-premier). Wat hebben ze gemeen? Het feit dat er in Groot-Brittannië een aanhoudingsbevel tegen ze was uitgevaardigd op grond van een klacht van Palestijnse organisaties wegens oorlogsmisdaden. Barak was de eerste gelukkige.
    Op 29 september was hij in Londen en was er een aanhoudingsbevel wegens zijn verantwoordelijkheid voor de aanval op Gaza in december-januari 2008/9. Dat werd echter met succes in de rechtszaal door de regering aangevochten. Hij was  in zijn officiële functie als minister op bezoek en genoot daarom immuniteit.

    De volgende was Ya'alon. Hij werd op 5 oktober aangeklaagd wegens zijn verantwoordelijkheid voor het bombarderen in juli 2002 van de flat waarin Hamas-activist Salah Shehadeh lag te slapen. Daarbij kwamen 14 burgers om, onder wie negen kinderen. Ya'alon die in Londen verwacht werd bij een diner van het Joods Nationaal Fonds, bleef veiligheidshalve thuis. Ik schreef toen dat meerdere van dit soort verhalen zouden volgen.

    Blijkbaar had ik gelijk, want nu is het de beurt van Tzipi Livni. Zij zou eveneens te gast zijn bij een evenement van het Joods Nationaal Fonds. Tegen haar werd een klacht ingediend wegens haar aandeel in de Gaza-aanval. Tevergeefs probeerde ze op het laatste moment een ontmoeting te regelen met premier Gordon Brown, omdat dat haar immuniteit zou hebben verschaft. Toen dat niet mogelijk bleek, bleef ze thuis. Israël liet weten dat de betrekkingen schade zouden kunnen ondervinden van het voorval. De Britse regering toonde zich verlegen met de zaak. Minister van Buitenlandse Zaken Miliband kondigde aan dat de wet die dit soort aanklachten op grond van universele rechtsbeginselen mogelijk maakt, zal worden herzien. 

    Zodat er helaas weer een mogelijkheid bij komt dat de oorlogsmisdaden, die zijn gedocumenteerd door mensenrechtenorganisaties en de VN-commissie Goldstone, nooit bestraft zullen worden.

    Update op 17/12: De Guardian meldt dat de Britten willen dat arrest-warrants eerst worden goedgekeurd door de procureur-generaal ( lees: de regering) voor ze uitgaan. Dat wordt dan dus een soort omgekeerde discriminatie. Bij Livni wordt het arrestatiebevel tegengehouden, bij oorlogsmisdadigers uit minder bevriende landen als bijvoorbeeld Sudan of Ruanda, wordt het doorgelaten. De krant meldt ook dat Brown zowel als Miliband uitgebreid excuses heeft gemaakt tegenmobver Livni en de Israëlische regering..

      1 opmerking:

      Herman zei

      Beste Martin,

      Wat ellendig voor je dat je schijf crashte!

      Heel wat artikelen zijn van je blog overgenomen op www.stopdebezetting.com

      Wanneer je bij de zoekfunctie rechts bovenaan de homepage: (http://www.stopdebezetting.com/) "pessoptimist" invult krijg je veel artikelen (betrekking hebbend op Palestina) van je weer naar boven.

      Succes!
      Herman

      Israel breekt met UNRWA en velt daarmee een doodvonnis voor Noord-Gaza

        Israel heeft maandag de samenwerking met UNRWA opgezegd. Op dezelfde dag had de chef van UNRWA, Lazzarini, ook gemeld dat er al twee maand...