maandag 10 mei 2010

Israël en PA geven beloftes van goed gedrag tijdens eerste ronde 'proximity talks'

 De eerste ronde van de 'proximity talks' is achter de rug. De Amerikaanse afgezant George Mitchell is zondag teruggekeerd naar Washington na gesprekken met Netanyahu en met Abbas die 'wide ranging and serious' werden genoemd door het Witte Huis. Mitchell wordt volgende week terug verwacht.
 De gesprekken begonnen zaterdag, nadat de PLO het groene licht had gegeven na een drie uur durende discussie. Ma'an meldt overigens dat het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) zich tegen de PLO-beslissing keerde. De gesprekken werden 'niet in het belang van het Palestijnse volk' genoemd. Eerder had Hamas de hervatting van de gesprekken al veroordeeld omdat zij Israël een 'dekmantel zouden geven om zijn misdaden tegen het Palestijnse volk voort te zetten'.
Volgens de verklaring van het Witte Huis hebben 'beide partijen verzekerd dat zij 'stappen zullen nemen om een atmosfeer te creëren die tot succesvolle gesprekken kunnen leiden'. De Israëlische  premier Benyamin Netanyahu heeft volgens het Witte Huis verklaard dat er gedurende een periode van twee jaar niet gebouwd zal worden aan het project in Ramat Shlomo, één van de 21 nederzettingen in het bezette Oost-Jeruzalem. De Palestijnse president Mahmoud Abbas zou volgens het Witte huis hebben beloofd stelling te zullen nemen tegen 'ophitsing' van welke aard dan ook. 'We have received commitments from both sides, and we have made assurances to both sides, that are enabling us to move forward,' aldus de verklaring, die eraan toevoegde dat de volledige inhoud van de gesprekken niet bekend zal worden gemaakt en dat partijen die acties ondernemen die 'het vertrouwen ondermijnen tot de orde zullen worden geroepen'.
De woordvoerder van het Witte Huis, J.P.Crowley, zei ook dat de VS streven naar rechtstreekse gesprekken tussen de beide partijen. Maar PA-onderhandelaar Saeb Erakat zei tegen de radio, The Voice of Palestine, dat de Palestijnen pas bereid zijn tot rechtstreekse onderhandelingen als Netanyahu akkoord gaat met een volledige bouwstop.   De huidige bouwstop die voor tien maanden was aangekondigd loopt over vier maanden af. Dat is ook de tijd die de PA geeft aan de indirecte besprekingen. De bouwstop geldt overigens officieel niet voor Oost-Jeruzalem, omdat Netanyahu dat weigerde.    
Haaretz meldt dat de Palestijnen intussen al een eerste klacht over schending van de afspraken bij de VS hebben gedeponeerd. Dat gebeurde nadat Vrede Nu zondag had onthuld dat er huizen gebouwd worden in de Palestijnse wijk Ras al-Amud van Jeruzalem.Volgens een Israëlische functionaris gaat het om een project van 14 huizen die gebouwd worden door particulieren. De staat zou daar geen zeggenschap over hebben.

Geen opmerkingen:

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...