donderdag 15 juli 2010

Libisch hulpschip voor Gaza legt aan in Egyptische haven El Arish




Het door een Libische hulporganisatie gecharterde schip dat tot Al Amal was omgedoopt maar eigenlijk Amalthea heette, is woensdagavond aangekomen in de Egyptische haven El Arish, in de Sinai. De Egyptische autoriteiten hebben gezegd dat de lading, 2000 ton voedsel en medicijnen, in El Arish worden uitgeladen en door bemiddeling van de Rode Halve Maan naar Gaza zullen getransporteerd via de grensovergang bij Rafah. 

Het was de bedoeling dat het schip naar Gaza zou varen, maar Israëlische marineschepen waren het schip uren eerder gaan volgen en Israël had duidelijk gemaakt dat het schip, dat onder Moldavische vlag vaart, niet zou worden doorgelaten. Het schip verlegde daarop woensdag de koers. De spanning bleef er een tijdje in omdat het vaart minderde en besluiteloos leek. Volgens de kapitein waren er technische mankementen, maar een verslaggever van de Arabische zender Al Jazeera meldde dat even was overwogen om via de Egyptische territoriale wateren, waar de Israëli´s het schip niet zouden kunnen volgen, naar Gaza te varen. Youssef Sawari, van de Libische humanitaire stichting die wordt geleid door een zoon van de Libische leider Qadhafi, Seif al-Islam Qadhafi, zei dat de stichting uiteindelijk had besloten naar El-Arish te gaan, omdat ´een confrontatie en mogelijk bloedvergieten niet acceptabel werden gevonden´.
In Gaza deed deed premier van de Hamas-regering, Ismail Haniye, eerder woensdag een oproep aan het schip om toch naar Gaza te varen en de Israëlische blokkade te breken. Tevens riep hij andere organisaties op door te gaan met soortgelijke acties om een einde te maken aan het beleg van Gaza. Haniye sprak bij een ceremonie waarbij een straat in Gaza ´Straat van de martelaren van Freedom Flotilla´ werd genoemd.

Update: Seif al-Islam Qadhafi heeft tegenover As-Sharq al-Awsat gezegd dat over de eindoplossing was onderhandeld tussen de Israëlische nminister Ehud Barak en de Egyptische chef van de veiligheidsdienst Omar Suleiman, zo citeert Ma´an News de Londense krant. Israël zou daarbij de garantie hebben gegeven dat de lading van de Amal Gaza zal bereiken. De waarde ervan bedraagt tientallen miljoenen, aldus Qadhafi. 

Geen opmerkingen:

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...