woensdag 4 augustus 2010

Paniek van een 5-jarige



Bezettingen zijn geen goede omgeving voor kinderen om op te groeien. Het doet pijn om te zien hoe de 5-jarige Khaled Jaber ongeveer hysterisch wordt als zijn vader Fadel door de politie wordt afgevoerd in een  four wheel drive wegens diefstal van water (vermoedelijk zijn eigen water, maar dat is een ander verhaal). De scène werd gefilmd in de buurt van Hebron waar dit soort taferelen - meestal gepaard aan vernieling van waterbronnen, gewas en irrigatiesysteemen, zoals ook bij deze familie  - op dit moment vaak voorkomen.
Hashem Abu Maria van Defense for Children die de video heeft gezien, zei dat het jongetje ongetwijfeld moet hebben gedacht dat zijn vader nooit meer terug zou komen.

Update donderdag: De video is intussen door ongeveer iedereen overgenomen, waaronder ook Haaretz. En de krant vroeg vervolgens de grenspolitie om een commentaar. Hier is het, en mijn mond valt er, zelfs nu ik het voor de vierde keer lees, opnieuw van open:
 a recording of the incident shows "that the family chose to make cynical use of a 5-year-old boy" and that "he was well instructed and directed. Instead of the family acting responsibly toward a child and removing him from the situation, they chose to make cheap anti-Israel propaganda, whose sole purpose is to present us in a negative light around the world. As is seen in the pictures, and in order to remove any doubt, the authorities on site acted lawfully against the unacceptable phenomenon of water theft."
De familie vertelde hem dat hij dit doen moest. Getver...ik krijg tranen in mijn ogen als ik dat jongetje tekeer hoor gaan en deze zakken hebben de chotspe om te zeggen dat die perfide Arabieren zelfs hun vijfjarige kinderen ophitsen en trainen om zo te huilen dat de wereld die fatsoenlijke Israëlische grenspolitie in een 'negatief licht' gaat zien.  

Nou voor dat negatieve beeld zorgen ze zelf anders goed genoeg. Hier nog een ander voorbeeld van hoe Israël omgaat met 'diefstal' van water. Deze waterbron toebehorend aan een familie in Wad Lerus in het district Hebron, die voor haar watervoorziening volledig van deze bron afhankelijk was, werd op 2 augustus door een groep van 50 soldaten en leden van de grenspolitie met behulp van twee bulldozers kapot en onbruikbaar gemaakt. 

Ander voorbeeld: politie en leger ploegden maandag met bulldozer delen van een 30 dunum grote landerij om in het dorp Al-Baqa'a in de regio Hebron van Badran Jabr (een leider van de PFLP). Zij vernielden zijn irrigatiesysteem en een groot deel van zijn zaaigoed. Twee familieleden van Jabr die hem en zijn vrouw in bescherming wilden nemen werden geslagen en gearresteerd.

De reeks kan - dankzij de goede zorgen van de 'lawfully' en door en door fatsoenlijk optredende grenspolitie - met vele andere foto's en voorbeelden worden uitgebreid.

Geen opmerkingen:

Israel breekt met UNRWA en velt daarmee een doodvonnis voor Noord-Gaza

  Israel heeft maandag de samenwerking met UNRWA opgezegd. Op dezelfde dag had de chef van UNRWA, Lazzarini, ook gemeld dat er al twee maand...