woensdag 1 september 2010

Palestijnse Autoriteit pakt ongekend aantal mensen op Westoever op



Politie-eenheden van de Palestijnse Autoriteit hebben woensdag op de Westoever een 300-tal aanhangers van Hamas opgepakt, na de aanslag van dinsdag vroeg in de avond bij Hebron waarbij vier kolonisten werden gedood. De Ezzedin al-Qassem Brigades, de gewapende arm van Hamas, eiste meteen na de aanslag de verantwoordelijkheid ervoor op. Een bron binnen de PA-politie zie dat de meeste arrestaties plaatsvonden in en rondom Hebron. Terwijl de PA arrestaties uitvoerde.sloten de Israeli's hermetisch Hebron en de omliggende dorpen af en vaardigden er een uitgaansverbod uit.Het was de grootste golf van arrestaties door de PA tot nu toe.  In Gaza noemde Hamas-woordvoerder Sami Abu Zuhri het 'verraad''. Dit bewijst dat dat de veiligheidstroepen op de Westoever er zijn om de bezetting veilig te stellen,' zei hij.
Het is overigens zeker niet voor het eerst dat de PA in actie komt om voor Israel de kastanjes uit het vuur te halen. Tijdens de inval in Gaza van december 2008-januari 2009 smoorde de politie van de PA alle protestdemonstraties. En afgelopen week, op 25 augustus,  werd in Ramallah een bijeenkomst verstoord van enkele honderden mensen, onder wie aanhangers van de Palestijnse communisten, het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina en het Palestijnse Nationale Initiatief van Mustafa Barghouti, tegen de deelname van de PA aan de vredesbesprekingen in Washington, zonder dat Israel tevoren had ingestemd met een duidelijk kader voor het overleg. (De demonstratie werd overigens vandaag opnieuw gehouden, ditmaal zonder te worden verstoord).
Kolonisten uit nederzettingen als Yitzhar, Bracha en Itamar nabij Nablus bekogelden dinsdagavond na het nieuws van de moord op de vier bij Hebron auto's op de weg van Qalqilya naar Nablus. Diverse auto's raakten beschadigd. Verwacht wordt dat de kolonisten woensdagavond beginnen met het schenden van de bouwstop in de nederzettingen. Het overkoepelende orgaan van de nederzettingen, Yesha, liet weten aan de krant Ynet dat dit het plan is. Vanuit Washington deed Netanyahu als reactie een beroep op de kolonisten zich te beheersen en 'zich aan de wet te houden'.  
Update vrijdag. Ma'an News
meldt dat het aantal aangehouden Hamas aanhangers door de PA-politie is opgelopen tot 600. 

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Gisteren hoorde ik uit zeer betrouwbare bron dat USAID veel geld geeft aan projecten op de West Bank.
Alle organisaties die geld krijgen moesten eerst een contract ondertekenen dat zij afzien van alle soorten van verzet,ook vreedzaam verzet.Dit geld zou ook een van de oorzaken zijn voor de economische groei.
Jose

Trees zei

Hoi Jose, dit klopt, iedereen die financiele steun krijgt van o.a. USAID, maar ook de Ford foundation, moet een papier ondertekenen waarin staat dat ze zich verre houden van 'terroristische' aktiviteiten. Veel NGO's doen dit niet, en ik betwijfel of USAID geld een oorzaak is van de economische groei. USAID geeft geld om b.v de checkpoints te "verbeteren. Afdakjes tegen de zon, betere hekken, betere detectiepoortjes. Veel "settler-only' wegen zijn aangelegd met geld van USAID. Zij investeren in de bezetting. Ik denk dat de betere economie komt omdat er een relatieve rust was de laatste jaren en palestijnen hard werken. Maar ik weet niet of dit goed is. De gedachte hierachter is als de economie in de bezette gebieden beter wordt, dan haalt men het niet in hun hoofd om zich bezig te houden met de strijd tegen de bezetting. Het is Israel die bepaalt of die palestijnse economie beter of slechter gaat, of produkten uit of ingevoerd mogen
worden. En wat over de economische groei in Gaza, nul komma nul en zelfs minder dan dat.Het is Israel die de touwtjes aantrekt of laat vieren, zoals het hen uitkomt.
En nogmaals USAID, die geven niet , zonder dat men dit papier ondertekent, aan community organizaties, maaar aan de overheid, of de PA, en de gewone mensen profiteren daar totaal neit van.

Abu Pessoptimist zei

Als we kijken naar wat de World Bank schrijft over de Westoever (en Gaza)dan lezen we:
Following the appointment of the new government in the West Bank, the international community poured enormous amounts of aid into the West Bank and to a lesser extent Gaza. Combined with the effects of the PA reform program and the improved security situation the aid led to an economic revival in the West Bank. Real economic growth in WBG is estimated to have reached 5.% in 2008, Given the continuing closure of Gaza most of the growth came from the West Bank. (http://web.worldbank.org/WBSITE/EXTERNAL/COUNTRIES/MENAEXT/WESTBANKGAZAEXTN/0,,contentMDK:20149751~menuPK:294370~pagePK:1497618~piPK:217854~theSitePK:294365,00.html)

Oftewel: er is - sinds 2007 - sprake van groei, maar dat komt vooral - zo niet uitsluitend - door de buitenlandse hulp, terwijl het helpt dat de restricties (lees: checkpoints etc.) wat verminderd zijn en Fayyad wat orde op zaken heeft gesteld. Maar landbouw, industrie etc. kampen met een groot gebrek aan mogelijkheden hun producten kwijt te raken of te exporteren.

Israel breekt met UNRWA en velt daarmee een doodvonnis voor Noord-Gaza

  Israel heeft maandag de samenwerking met UNRWA opgezegd. Op dezelfde dag had de chef van UNRWA, Lazzarini, ook gemeld dat er al twee maand...