donderdag 16 september 2010

UNRWA heeft 100 scholen in Gaza te weinig, moet 40.000 leerlingen weigeren

School in Gaza na de Israelische veldtocht. 

UNRWA , de organisatie die zorgt voor de noden van de Palestijnse vluchtelingen, moet dit schooljaar 40.000 leerlingen de toegang weigeren wegens gebrek aan klaslokalen. UNRWA heeft 100 scholen te weinig, als gevolg van de de schade die is veroorzaakt tijdens de Israelische 'Cast Lead' veldtocht en doordat er sinds 2007, het begin van de blokkade,  geen nieuwe scholen meer zijn gebouwd.
UNRWA heeft dat bekendgemaakt bij het begin van het schooljaar, eerder deze week. Volgens de organisatie heeft Israel wel de blokkade wat minder streng gemaakt, maar de bouwmaterialen die beloofd waren voor projecten van internationale organisaties als de VN zijn nooit doorgelaten. Wat wél voor het eerst sinds drie jaar doorkwam waren pennen, schriften en andere schoolbenodigdheden, maar ze kunnen dus niet overal naar behoren worden gebruikt.    
Om het hoofd te bieden aan het gebrek aan ruimte heeft UNRWA al de grootte van de klassen op 50 gebracht en drie kinderen aan tafeltjes voor twee gezet. Bovendien wordt les gegeven in twee ploegendienst, een ochtend- en een middagploeg, en zijn klaslokalen ingericht in containers. Volgens John Bing, de directeur van UNRWA, zijn alle alternatieven en tijdelijke maatregelen uitgeput en is er voor de kinderen van Gaza geen andere oplossing dan het toelaten van bouwmateriaal en het bouwen van nieuwe scholen   
Voor een standaard school zijn ruwweg 220 vrachtauto's met bouwmaterialen nodig, oftewel 22.000 voor 100 scholen. De enige grensovergang die Israel heeft geopend voor vrachtvervoer, Kerem Shalom, kan per dag gemiddeld 250 vrachtauto's aan. De meeste daarvan zijn beladen met voedsel en dagelijkse basisbehoeften.
Sinds de blokkade versoepeld is, heeft Israel ermee ingestemd maandelijks 240 vrachtautoladingen met bouwmateriaal toe te laten - (wat erg weinig is, want voor de blokkade in 2007 begon was dat ongeveer 5000 per maand). Tot dusver is echter nog geen enkele vrachtauto met materiaal voor een UNRWA-school doorgelaten. Israel er alleen nog maar mee ingestemd te 'gaan onderhandelen' over de invoer van bouwhoeften voor acht scholen.
Het gebrek aan ruimte is extra spijtig volgens UNRWA, omdat haar scholen als enige mensenrechten en  maatschappijleer in het pakket heeft en in het algemeen 20% betere resultaten boekt dan de overige scholen in Gaza.

Geen opmerkingen:

ICJ geeft Israel opdracht onmiddellijk voedselkonvooien naar Gaza door te laten

  Het Internationale Hof van Justitie (ICJ) in Den Haag heeft Israel donderdag opgedragen ongehinderd voedsel, water en hulp door te laten n...