vrijdag 15 juni 2012

Vijf jaar blokkade van Gaza, een verjaardag vol dood, armoede en ziekte

Sinds tijdens de de Operatie Cast Lead in 2009 de voornaamste rioolzuiveringsinstallaties zijn verwoest zijn er nauwelijks nog mogelijkheden het rioolwater van Gaza te behandelen. Poelen vervuild water als dit zijn geen uitzondering.  

 Deze maand is het vijf jaar geleden dat Israel zijn blokkade van de Gazastrook begon, nadat een couppoging van Fatah om met steun van de Amerikanen Hamas te verdrijven was mislukt. Een miljoen zeshonderdduizend mensen leven sindsdien afgescheiden van de wereld in een gebied dat zo groot is als het eiland Texel. 
Vijftig hulp- en mensenrechtenorganisaties hebben ter gelegenheid van dit  'jubileum' een verzoek aan Israel gedaan om de bezetting te beëindigen. Onder die vijftig waren bekende organisaties als Amnesty International, Médecins du Monde, Oxfam, Save the Children, de Wereld Gezondheidsorganisatie WHO, UNICEF en vier andere organisaties van de VN.
Het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken van de Verenigde Naties (OCHA) heeft  ter gelegenheid van de vijfde verjaardag van de blokkade nog wat zaken op een rijtje gezet:

- Sinds de blokkade van kracht is zijn ongeveer 2300 Palestijnen door Israelische strijdkrachten gedood, terwijl er 7700 gewond raakten. Ruim tweederde van deze slachtoffers vielen tijdens de Operatie Cast Lead in 2008-2009, in een een kwart van de gevallen ging het om vrouwen of kinderen,
- in dezelfde periode werden 37 Israeli´s gedood door acties vanuit Gaza, 40% van hen waren burgers,. 
- de werkloosheid in Gaza bedraagt 34% van de beroepsbevolking. Voor de jongeren ligt dit percentage boven de 50%
- Zo'n 44% van de mensen in Gaza is 'food insecure' (van hen is niet zeker dat ze in staat voldoende gezonde voeding op tafel te zetten) en ongeveer 80% is afhankelijk van hulp,
- Het inkomen per capita van de bevolking lag in 2011 ongeveer 17% onder dat van voor de Palestijnse verkiezingen van 2005,
- In 2011 verliet gemiddeld per dag  minder dan één vrachtauto goederen Gaza, dat is minder dan 3% van de export voor de blokkade begon in de eerste helft van 2007,
- 35% van het gebied voor landbouw en 85% van de visgronden van Gaza zijn ontoegankelijk voor de Palestijnen als gevolg van Israelische restricties,
- Er zijn voortdurend tekorten aan elektriciteit door tekort aan brandstof,
- per dag vloeit 90 miljoen liter onbehandeld of maar ten dele behandeld rioolwater de zee in, met grote risico´s voor vervuiling van de zee,
- er zijn veel te weinig scholen, 85% van de scholen werkt in een twee ploegendienst,  
- er zijn 71.000 nieuwe huizen nodig om aan de huidige vraag te kunnen voldoen.
- tenminste 172 Palestijnen zijn omgekomen en 318 gewond bij werk in de tunnels, die sinds 2007 de voornaamste weg vormen waardoor goederen de Strook binnen komen.

Save the Children voegt hieraan toe:
 Drinkwater in Gaza is verontreinigd met kunstmest en menselijk afval, waardoor het levensgevaarlijk is om te drinken. Dit schokkende nieuws blijkt uit een vandaag gepresenteerd rapport “Gaza’s Children: Falling Behind” van Save the Children en de organisatie Medical Aid for Palestinians.
Sinds de blokkade is het aantal kinderen onder de 3 jaar dat last heeft van uitdrogingsverschijnselen door diarree verdubbeld. Ook zwangere vrouwen lopen gezondheidsrisico door hoge nitraatconcentratie door uitwerpselen en kunstmest. In Gaza is het grootste deel van de riolering verwoest door de bombardementen of gebrek aan onderhoud. Mensen wonen pal naast de open riolering. In de eerste twee maanden van dit jaar zijn al drie kinderen verdronken in het open riool. 

27 opmerkingen:

Likoed Nederland zei

De Gazanen hebben het juist zeer veel beter dan Arabieren in de buurlanden: veel meer welvaart en een veel langere levensduur.
De welvaart is zelfs hoger dan in Turkije, dat 'hulpkonvooien' stuurt ....

Maar ja, in Egypte is het moeilijk om de Joden daar de schuld van te geven (alhoewel ze dat toch doen).

Abu Pessoptimist zei

Likoed Nederland,
Ik wens u van harte een leven toe zoals in Gaza, net zo lang en zo vrij en blij als de mensen daar.

Overigens is de gem. levensduur in Gaza (73,4) nauwelijks beter dan Jordanië (72.5), slechter dan Qatar (75,6) en aanzienlijk slechter dan Israel (82.0)

Ook de infant mortality is er vrij hoog (17.12 per duizend geboorten. Op de Westoever is het 14.9, in Syrië 15.6 en in Israel 4,2!

Esther zei

Je zit zelfs 1000 doden hoger dan wat B’tselim schrijft en zelfs 2000 boven de officiële cijfers. Zelfs iedere ‘Palestijnse’ organisatie zit ruim 1000 doden lager dan wat jij beweert.

Je cijfers wat vrouwen en kinderen betreft ligt 2x hoger dan B’tselem opgeeft of om het even ‘Palestijnse’ organisatie. Het officiële aantal ligt overigens op ca 130

De 37 Israëli’s zijn 37 vermoorden. Hoezo dit vergelijk? Dienen er meer te vallen zodat de balans in evenwicht is?

De mensen in Gaza behoren tot de vetste die er zijn, ontvangen meer geld dan welk volk dan ook. In feite is iedereen miljonair maar de PA is tot op het bot corrupt en dat weet iedereen, men wil het niet weten.

Ondanks de meer dan 10.000 raketten op Israël vanuit Gaza stuurde Israël iedere iedere dag duizenden tonnen voedsel terwijl het hiertoe niet eens verplicht is.

Er is geen ‘blokkade’ want Gaza is in oorlog met Israël. In jouw optiek zou je dus moeten spreken van blokkade van nazi-Duitsland door de VS.

De ‘vissersboten’ werden gebruikt voor wapensmokkel. Logisch, want eten wordt immers aangevoerd en dus kan men doorgaan met terreur.
Aan voedsel geen gebrek:
http://www.rootsclub.ps/services.html

De ‘gebrek’ aan brandstof wordt door Hamas veroorzaakt die dit zelfs toegeven. Haaretz vermeldt dit zelfs.

Het vetste volk woont in Gaza, alleen nog verslagen door Saoedi-Arabië en Qatar (officiële cijfers van WHO).

De zogeheten Palestijnse leiders zijn dieven die zich verrijken. Arafat en zijn bende behoorden er al toe en tot op de dag van vandaag is dit niet veranderd. Wie kritiek levert komt op de dodenlijst.

Als er zo nog huizen gebouwd moeten worden moet men geen prestigeprojecten bouwen als winkelcentra (wat direct weer aangeeft dat gebrek aan iets een leugen is) en hotels (al-Mashtal) voor Hamas en de rest van de corruptie kliek.
Overigens zijn er voorbehoedsmiddelen.

Doden door werk in tunnels. Nog even en je geeft Israël de schuld van overstromingen.
Dé wijze waarop goederen binnenkomen is vanuit Israël. Ook dit wordt door Haaretz of het antisemitisch blaadje The Guardian bevestigd.

“Drinkwater in Gaza is verontreinigd”
"We only buy from other providers when goods are not available."
UNICEF spokeswoman Catherine Weibel told Ma'an that the agency had invited bids from authorized dealers and manufacturers for the project but no company had yet been hired.
http://www.maannews.net/eng/ViewDetails.aspx?ID=490169
Dus liever smerig water.

Uitdrogingsverschijnselen?
Olympic swimming pool opens in Gaza
http://israelmatzav.blogspot.nl/2010/05/olympic-swimming-pool-opens-in-gaza.html

Kapotte riolen? Eigen schuld, niets anders
http://israelmatzav.blogspot.nl/2009/09/al-jazeera-hits-gaza-sewers-digs.html

Anoniem zei

Esther, Je bent goed geïnformeerd! Maar ga eens een paar maanden naar Gaza en kijk en luister goed. Ga b.v. een bij de grens staan en kijk eens hoeveel goederen er Gaza binnen komen. Kijken of je dan nog zulke onzin uitkraamt. Kijk eens op deze video wat Norman Finkelstein zegt over de 'oorlog'

video Norman Finkelstein On Gaza Massacre

http://www.youtube.com/watch?v=XE9_gODek0c

Corrie

Abu Pessoptimist zei

Esther,
zoals wel vaker haal je zoveel overhoop dat het onmogelijk is op alles te antwoorden. Het meeste van wat je zegt is trouwens onzin of doet niet ter zake. Wat moet ik bijvoorbeeld zeggen over de opmerking dat de Gazanen vette miljonairs zijn terwijl bijna 40% onder de armoedegrens leeft, er massale werkloosheid heerst en en 80% voedselhulp nodig heeft? http://the-pessoptimist.blogspot.nl/2012/06/quater-of-palestinians-under-poverty.html Zouden de aanwezigheid van een zwembad, een dure supermarkt of een pretpark (dat is er ook nog) dat dan tegenspreken?

De cijfers die ik hierboven gaf, zijn afkomstig van de VN. Die organisatie kijkt wel uit dat ze niet overdrijven, want dan krijgen ze mot met Israel en dat hebben ze al vaak genoeg. Neem dus maar van mij aan dat de cijfers kloppen.

Het dodental van tijdens de blokkade betreft niet alleen de Operatie Cast Lead, maar de hele periode van vijf jaar, waarin met grote regelmaat mensen worden gedood. Of B'tselem die cijfers ook bijhoudt heb ik niet gecontroleerd, maar B'tselem is niet heilig.

Natuurlijk is Israel niet in oorlog met Gaza. Gaza is gewoon bezet, net als de Westoever. Israel controleert Gaza ter land, ter zee en in de lucht en heeft dus ook als bij een bezet gebied, de mensen daar naar behoren te voeden en goed te behandelen.

Wat betreft brandstof: Hamas wil voor leveranties niet afhankelijk zin van Israel. Dat draait namelijk regelmatig de kraan dicht. Helaas hebben ze ook problemen met Egypte.

Eigens schuld wat betreft riolering? Nou nee hoor, Israel heeft in 2009 alles kapot gegooid en daarna de invoer van onderdelen en bouwmaterialen tegengehouden.

Over Unicef en drinkwater: nogal logisch dat er een probleem is. Eerst gooit Israel alles in puin, dan komen er Israelische aannemers die dat weer gaan opbouwen, en die huren Palestijnse onderaannemers in om het werk uit te voeren. Die laatsten hebben daarvoor bedankt. Ik denk dat ze gelijk hebben.

De tunnels: die zouden er niet zijn als er geen bezetting was, Israel is indirect schuldig. En wat overstromingen betreft, inderdaad, ook daaraan was Israel (deels) schuldig. In 2010 liep de boel onder, en Israel verergerde dat door in de Negev een dam open te zetten. http://abu-pessoptimist.blogspot.nl/2010/01/malsin-uitgewezen-en-nog-meer-slecht.html

Esther zei

Abu,

* Je hebt het over een niet-bestaande dam. "Al-Wadi" dam is geen dam en bovendien kun je dit op google-maps zien.

* Gaza tunnel smugglers trade in new cars
http://news.bbc.co.uk/2/hi/8608376.stm
(overigens ook in motorfietsen en natuurlijk wapens) Voedsel en alles wat nodig is komt vanuit Israël.

* De riolering werd niet onderhouden en hulp geweigerd. Bovendien werden er raketten van gemaakt. Als er bommen op waren terecht gekomen zag het er wel anders uit. Iemand die gearresteerd werd was Amar Zak, die toegaf dat van de pijpen raketten werden gemaakt.

Natuurlijk help je je vijand niet aan beton om bunkers te bouwen.

* Als de terroristen ophouden met moorden is het vandaag nog vrede. Bovendien gebruiken zij vrouwen en kinderen als schild.

* Aangezien Hamas het voor het zeggen heeft en zich als autoriteit heeft opgeworpen van Gaza is Gaza in oorlog met Israël, of het je bevalt of niet.

* Je moet natuurlijk niet een artikel van jezelf citeren als bewijs maar een onafhankelijke bron.

* Van al die zogenaamde tekorten is niets te vinden. De markten zijn boordevol fruit en ander voedsel. Luxe hotels worden gebouwd, ja zelfs paardenraces, botenraces en

trees met een kleine t zei

Gewoon Gaza opheffen en die Arabieren verhuizen naar Egypte of Jordanie! Dit is slechts een kleine operatie vergeleken met de massa immigratie van Arabieren en aanverwante moslims richting Europa. Bovendien schuurt deze migratie richting Europa veel meer omdat moslims hier nu eenmaal slecht liggen .

Dus, nogmaals, ophouden met die flauwekul en Gaza veranderen in een mooie badplaats waar vermoeide toeristen hun welverdiende vakantie kunnen vieren.

Abu Pessoptimist zei

Esther, Natuurlijk kan ik wel mezelf citeren, ik citeer namelijk altijd betrouwbare bronnen. Zo ook in de verwijzing hierboven.
Tja en de rest. Ik word wat moe van al die non-argumenten. Jij hebt een heilig geloof in de goedheid van de Israeli's en de verdorven en leugenachtige slechtheid van de Palestijnen. Ik denk daar in beide gevallen genuanceerder over.
En dat van 'in oorlog zijn' is echt totale kul.

Abu Pessoptimist zei

trees met kleine t,
Waarom, niet Israel opheffen en alle Joden weer gewoon richting Europa, Amerika en een enkel Arabisch land (o.m Marokko)? Dan zijn we namelijk ook van het gelazer en van elke tien jaar terugkerende oorlogen af.
Of, laat ik het anders zeggen: wat u suggereert is borrelpraat. Mijn antwoord valt dus in dezelfde categorie.

trees met een kleine t zei

Abu Schrijft "Waarom, niet Israel opheffen en alle Joden weer gewoon richting Europa"


Omdat Israel lekker functioneert en de joden geen eigen land hebben in Europa .

De Arabieren hebben tientallen landen waar ze ook allah en mo kunnen aanbidden. Dus dit kleine clubje arabieren kan er nog wel bij. Als je alleen al nagaat dat een land als Egypte ieder jaar een netto bevolkingsgroei heeft van 1,5 miljoen mensen ( of te wel , ze fokken als de konijnen) maakt dit kleine groepje Gazanen helemaal geen enkele indruk.

Likoed Nederland zei

@Abu

U vermijdt zorgvuldig de vergelijking met de Egyptische buren. Die komt u niet uit natuurlijk.

Terwijl Gazanen nota bene voor de helft uit Egyptenaren bestaan, zoals Hamas het stelt:
http://likud.nl/2012/04/palestijnen-zijn-egyptenaren-en-saoedis/

Abu Pessoptimist zei

Likoed NL,
De levensverwachting in Egypte is in dezelfde orde van grootte: 72,6. Allen de vergelijking gaat slecht op, omdat het gemiddelde opleidingsniveau in Egypte (50% is platteland) veel lager is dan in Gaza. Daarom liet ik Egypte eruit. Maar u kunt het krijgen zoals u wilt.
Wat betreft uw eye-opener over de afkomst van de Gazanen: Gelukkig toch dat we u hebben om ons aan dit belangrijke feit te herinneren. Allen moet ik helaas vertellen dat we de familienaam Al-masry (Egyptenaar) ook terugvinden op de Westoever, in Jordanië en zelfs Irak. Die moeten we van u allemaal als Egyptenaren beschouwen? Of bent u slim genoeg om te begrijpen dat de naam Al-Masry in dit geval enkele eeuwen teruggaat. Net zoals die Saoedische afkomst. Grote delen van Zuid-Egypte bestaan ook uit stammen die in de 17e eeuw of zlfs nog eerder daarheen zijn getrokken. Hetzelfde geldt voor diverse stammen in de Sinai-woestijn. U moet echt uw kennis van de geschiedenis wat bijschaven, voordat u dingen beweert. Of meent u echt dat we mensen die Van Praag heten als Tsjechen, en mensen die Van Keulen, Van Gogh, Frankfurter of Bauer heten als Duitsers moeten zien?

Abu Pessoptimist zei

trees,
zeker, Israel functioneert hardstikke lekker. Je bent alleen - in de beste Israelische traditie overigens - even vergeten dat de ellende in Gaza, en op de Westoever en in de vluchtelingenkampen in Libanon, Syrië en Jordanië en gevolg is van het feit dat Israel die mensen eruit geflikkerd heeft om 'lekker te kunnen functioneren'. Om niet te spreken van de oorlogen in '47-49, '56, '67, '73, '82, '96, 2006 en 2009 die blijkbaar nodig waren om dat lekkere functioneren mogelijk te maken en te waarborgen. Zou het niet tijd worden dat voor een andere aanpak, en een ander beter soort functioneren?

Elisabeth zei

Nog even over die afkomst van de Gazanen: 70% van hen is in 1948 en daarna uit Israel verjaagd of stamt af van mensen die verjaagd zijn. Het strookje land is gewoon een groot vluchtelingen kamp. Ik begrijp dan ook best dat ze af en toe projectielen afschieten op de gebieden waar ze zelf uit verjaagd zijn. Maar op de een of andere manier kunnen Israel-fans nooit zo ver in de geschiedenis terugkijken als het om Palestijnen gaat. Als het om Joden gaat daarentegen kan de geschiedenis niet ver genoeg terug gevolgd worden tot de mythes in de bijbel aan toe...

Esther zei

Abu, je bent net een goochelaar met je getallen wat levensverwachting betreft.
De levensverwachting van mannen in Israël is toch echt 78.79. Die van vrouwen ligt hoger.

De levensverwachting van Swaziland is 40 42 in Zambia. Dus je 'Palestijnen' hebben nou niet bepaald te klagen.

Je citeerd niet uit betrouwbare bron aangezien je Haaretz, Guardian, Maan news', Reuters (weet je nog, dat eeuwige beertje dat overal weer tussen het puin verscheen tijdens de oorlog tegen Hezbollah? Al die 'kapotte' Rode Kruis auto's enz. ofwel leugens.
je weet toch ook wel dat pappé zijn eigen nieuws maakt? Zei hij overigens zelf. Subjectiviteit was belangrijk.

De levensverwachting in Gaza gaat vanzelf naar beneden als je moordenaars en terroristen als bestuurders aanstelt die er met het geld vandoor gaan ipv een ziekenhuis inrichten. Vervolgens worden veel mensen uit de Gazastrook zelfs gratis geholpen in Israëlische ziekenhuizen.

Abu Pessoptimist zei

Esther,
Ik haal de levensverwachting van een lijst van Wikipedia. Kijk maar hier. http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_life_expectancy Als er gegoocheld wordt dan doen zij dat.
Wat jij vervolgens doet is de levensverwachting van Gaza vergelijken met Zambia en Swaziland, landen waar een aidsepidemie heerst. Aids is waarschijnlijk inderdaad één van de weinige dingen die nog erger zijn dan een Israelische bezetting, maar een geschikte vergelijking lijkt het me niet.

Begrijp ik goed dat Reuters, Haaretz, The Guardian en Ma'an allemaal onbetrouwbaar zijn? Ik moet dus vermoedelijk concluderen dat alleen de Israelische leger- en regeringsvoorlichters niet liegen volgens jou? Geen wonder dan dat je de halve wereld - inclusief mij - als antisemiet bestempelt.
Hasbara is self defeating. Het zoekt een foutje op (i.c. Reuters in Libanon) om vervolgens te concluderen dat ALLES wat Reuters over een bepaalde slachtpartij meldt vals was. De slachtpartij heeft a.h.w. nooit plaatsgevonden, ook al blijkt uit allerlei andere bronnen dat dat wel het geval was.
Pappé: idem. Pappé stelt ergens dat objectiviteit flauwe kul is als het om wetenschap (of journalistiek) gaat, omdat iedereen zijn eigen keuzes maakt en ook zijn eigen conclusies trekt. Ik ben het daar - als toch wel enigszins ervaren journalist - geheel mee eens. Wie pretendeert objectief te zijn is een, meestal rechtse, leugenaar die zijn vooringenomenheid ontkent. Objectieve berichtgeving is onmogelijk en het is onzin. Het enige dat telt is dat de bronnen kloppen, dat ze op een intelligente manier worden gebruikt, en dat uitgelegd wordt hoe de conclusies tot stand komen. Pappé voldoet volledig aan die criteria. Het verhaal dat hij 'zijn eigen nieuws maakt' is smerige laster van clubjes als Honest Reporting Of Camera waar jij je kennelijk bij thuis voelt. Ik beklaag jullie hasbaristen. Jullie geloven in jullie eigen vertekende werkelijkheid en zullen nooit in staat zijn de wereld onbevooroordeeld tegemoet te treden.

Misschien dat Israel soms wel patienten uit Gaza behandelt. Ik hoor er niet zo vaak over. Vaker hoor ik dat mensen in Gaza doodgaan omdat ze voor hun behandeling tegen kanker en andere moeilijk behandelbare ziekten de Strook niet uit mogen - niet naar Jeruzalem (Maqased ziekenhuis) en soms ook niet naar Egypte. Er gaan ook mensen dood in Gaza omdat Israel als sinds de jaren tachtig (eerste intifada) verhindert dat de apparatuur voor thorax-chirurgie en andere moeilijke ingrepen als neurochirurgie in de Gaza-strook ingevoerd kunnen worden. Dat heb ik indertijd zelf nog als (ongetwijfeld niet objectieve) journalist ter plekke vastgesteld. Artsen genoeg in de Gaza-strook, maar ze hebben geen spullen en vaak niet eens medicijnen. En echt niet omdat Hamas het geld in zijn zak steekt. Zoiets kunnen alleen jouw uiterst betrouwbare en objectieve Israelische bronnen veronderstellen.

Anoniem zei

Hier is een intervieuw met dr. Mad Gilbert over de huizige situatie. Allemaal de schuld van Hamas vlgs Esther?
http://www.australiansforpalestine.net/64482
INTERVIEW: Dr Mads Gilbert says “every third child in Gaza stunted by hunger” 11Jun12
Corrie

Likoed Nederland zei

@Abu

Wij beweren niets meer of minder dat een Hamas leider heeft gezegd dat de 'Palestijnen' eigenlijk Egyptenaren zijn.
Toch een opvallende uitspraak, omdat ze in het Westen beweren dat ze er 30 eeuwen gewoond hebben en nog van de Filistijnen afstammen.

Abu Pessoptimist zei

Likoed Nederland,
Ik neem er nota van dat u blijkbaar uitspraken van Hamas soms serieus neemt. Misschien dat u het in dit geval wat minder letterlijk had moeten opvatten, maar toch doet het mij deugd. Ik zal het onthouden voor als u weer eens ontkent dat ze ooit hebben gezegd met een twee-statenoplossing te kunnen leven.

Likoed Nederland zei

Hamas heeft het zelfs in het Engels nog nooit gehad over vrede, alleen over een tijdelijke wapenstilstand.

Acceptatie van Israel is volstrekt strijdig met hun grondbeginselen, zie hun handvest.

In het Arabisch - voor eigen publiek - praten ze uitsluitend over de noodzaak van de vernietiging van Israel:
http://likud.nl/2011/12/hamas-de-vernietiging-van-israel-is-het-onveranderlijke-doel/

Abu Pessoptimist zei

Likoed NL,
Ik wist het wel, u neemt Hamas alleen serieus als het u van pas komt. Ik ben te lui om de uitspraken voor u op te zoeken, de moeite zou waarschijnlijk toch aan u verspild zijn. Misschien kunt u googlen: Mouin Rabbani - Khaled Meshaal.
U kunt ook gewoon Hamas opzoeken op mijn blog.
En die kul van dat ze in het Arabisch wat anders zeggen, is - zo weet ik nadat ik dat meerdere malen heb uitgezocht - standaard zionistische propaganda-lulkoek, maar niet waar dus. Het werd over Arafat destijd ook altijd gezegd. Was ook onzin.

Likoed Nederland zei

Meshaal heeft niets meer te vertellen, bovendien zeggen zijn kompanen in het Arabisch wat anders. Zoals ik bewijs met een bron en met nog veel meer andere bronnen kan bewijzen.

En wat is geloofwaardiger, wat ze in het Engels zeggen tegen Westerlingen of in het Arabisch tegen hun eigen mensen?

U wil blijkbaar een roze droomwereld van zoete Hamassers verspreiden.
Tot mislukken gedoemd uiteraard.

Abu Pessoptimist zei

Likoed NL,
U spreekt blijkbaar Arabisch?
En u beschikt over bronnen binnen Hamas dat Meshaal aan de kant is gezet?
(Want buiten Hamas is dat nog helemaal niet bekend).

Likoed Nederland zei

Wij gaven die bron van het streven naar de vernietiging van Israel voor een Arabisch publiek er toch bij?

Dat Meshaal zijn dagen geteld zijn was al nieuws in januari:
http://www.reuters.com/article/2012/01/21/us-palestinians-hamas-idUSTRE80K0I720120121

Maar u probeert de aandacht af te leiden van waar de discussie over ging, namelijk dat situatie van de Palestijnen beter is dan van Egyptenaren en Turkeen.
Die van Gaza, en die van de Palestijnen op de Westbank helemaal.

Dat de situatie in Gaza slechter is dan op de Westbank komt uiteraard door het Hamas regime dat kiest voor geweld.

Abu Pessoptimist zei

Likoed,
Het bericht van Reuters over Meshaal was een maand later alweer achterhaald.
En uw bron over de dubbelspraak van 'de' Arabieren, Haniye die zegt dat verdrijving van heel Palestina het doel blijft, illustreert alleen dat Hamas hetzelfde doet als de wat bij uw partij heel gewoon is: Netanyahu zegt in het Engels een twee-statenoplossing te willen, anderen (Danon, Hotovely, c.s.) pleiten in het Ivriet voor een annexatie van de Westoever. (Voor alle duidelijkheid: dit is mijn ironische antwoord, het echte antwoord over dat dit dingen naast elkaar kunnen bestaan, vergt teveel uitleg).

En ach, het schijnt dat ik de discussie afleid van waar het over ging... Welnu uw opmerking dat het aan Hamas ligt dat het op de Westoever beter gaat dan in Gaza is zonder meer schandalig. Alsof er geen sprake is van een misdadige blokkade in strijd met alle rechtsregels - het lijkt verdorie het ghetto van Warschau wel. Uw reactie getuigt van een geborneerdheid die zijn weerga niet kent. (En dan laat ik nog even buiten beschouwing dat het op de Westoever ook een volledige puinhoop is, dankzij de goede zorgen van Israel, en niet te vergeten ook de geliefde leider van uw partij, Bibi Netanyahu).

Likoed Nederland zei

Een antwoord dat geen antwoord is, daar kan niemand wat mee.

Feit is natuurlijk dat de Palestijnen allang een eigen staat hadden kunnen hebben.

En wij bedoelden de welvaart en welzijns situatie van de Palestijnen op de Westbank, want daar ging het artikel over Gaza over.
Trouwens, iedereen weet dat het met Hamas dat voor geweld kiest en de eigen bevolking onderdrukt erger is dan op de Westbank, dus daar hoeft u niet verontwaardigd over te zijn.

Maar goed, de Palestijnen hebben het dus beter dan de meeste andere Arabieren.
Maar die hebben geen Joden om daar de schuld van te geven, hoewel ze dat vaak toch doen.

Abu Pessoptimist zei

Ik heb het al eerder geconstateerd: u bent een meester in het recyclen van 'waarheden die iedereen weet', waarbij u zich niet door de feiten laat storen. Het zijn haast bezweringsformules die u herhaalt zoals 'iedereen weet dat het met Hamas dat voor geweld kiest en de eigen bevolking onderdrukt erger is dan op de Westbank'. Elke discussie met u is daardoor altijd even zinloos.
Maar helaas zijn er altijd nog wel wat mensen die uw 'waarheden die iedereen weet' voor zoete koek blijven slikken. Dat is de belangrijkste reden waarom ik uw commentaar doorlaat en met u in discussie ga.

ICJ geeft Israel opdracht onmiddellijk voedselkonvooien naar Gaza door te laten

  Het Internationale Hof van Justitie (ICJ) in Den Haag heeft Israel donderdag opgedragen ongehinderd voedsel, water en hulp door te laten n...