donderdag 28 juni 2012

Vijftien jaar voor vertrouwelingen Mubarak wegens levering aardgas aan Israel onder de marktprijs

Hussein Salem, zakenman en vertrouweling van ex-president Mubarak, is evenals de voormalige minister van Oliezaken van Egypte, Sameh Fahmy, donderdag door de Strafkamer van de rechtbank in Cairo veroordeeld tot 15 jaar gevangenis. Dat gebeurde wegens het verkopen van Egyptisch aardgas aan Israel onder de gangbare marktprijs, meldt Al-Ahram Online.
De pijpleiding naar Israel werd meerdere malen opgeblazen.
Fahmy, minister van 1999 tot 2011, en zes ambtenaren uit de oliesector, waren aangeklaagd wegens het maken van ondershandse prijs-afspraken zonder zich aan de vastgestelde procedures te houden. De deal, die was gebaseerd op de vredesakkoorden van 1979 en ging in in 2005. De openbare aanklager had uitgerekend dat  Egypte onder de deal een verlies heeft geleden van tenminste 714 miljoen dollar.
Salem, een van de oprichters en belangrijke aandeelhouder van de East Mediterranean Gas Company (EMG) die Israel gas leverde sinds 2008, was beschuldigd van medeplichtigheid. Salem was al eerder tot 15 jaar veroordeeld wegens het zich toeëigenen van bezittingen van de staat. In het recente proces tegen Mubarak werd hij echter vrijgeproken van het omkopen van de president in de vorm van vier villa's in Sharm el Sheikh aan de Golf van Aqaba, die hij de president had geschonken. 
Salem zit momenteel vast in Spanje. Hij werd daar op 14 juni aangehouden grond  van een internationaal arrestatiebevel. De Egyptische minister van Justitie, Mohamed El-Guindi, heeft hem 'de sleutel tot alle corruptie in Egypte' genoemd.
Egypte zette op 22 april de gasleveranties aan Israel stop wegens een 'zakelijk meningsverschil'. Egypte leverde 40% van Israels behoefte aan gas.

Geen opmerkingen:

Israel breekt met UNRWA en velt daarmee een doodvonnis voor Noord-Gaza

  Israel heeft maandag de samenwerking met UNRWA opgezegd. Op dezelfde dag had de chef van UNRWA, Lazzarini, ook gemeld dat er al twee maand...