maandag 9 juli 2012

Israel en PA onderhandelen over voorwaarden waarop Netanyahu Abbas mag ontmoeten

Adjudanten van Israels premier Bibi Netanyahu en president Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit zijn verwikkeld in een soort koehandel over de voorwaarden waaronder Abbas bereid is Netanyahu te ontmoeten. Netanyahu wil zo'n ontmoeting erg graag, zo meldt de krant Haartez, omdat zowel de Amerikanen  als de Israeli's denken dat Netanyahu Abbas er in zo'n persoonlijke ontmoeting wellicht van kan weerhouden om in september tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een waarnemers-status aan te vragen voor de Palestijnse Autoriteit. 
Links Erakat, rechts Molkho
 Netanyahu's bureau ontkent dat de onderhandelingen plaatsvinden, maar Haaretz heeft achterhaald dat Yitzhak Molkho, een belangrijke medewerker van Netanyahu, verschillende ontmoetingen heeft gehad met Saeb Erakat, onderhandelaar van Abbas. Volgens Haaretz stelt Abbas een aantal voorwaarden. Hij wil dat 123 Palestijnse gevangenen, die al vastzaten voordat in 1993 de Akkoorden van Oslo waren gesloten, worden vrijgelaten;, hij wil wapens voor de nieuwe, met Amerikaanse hulp gevormde Palestijnse veiligheidstroepen (ook wel de 'Dayton troepen' genoemd, naar de Amerikaanse generaal die de leiding had over de rekrutering en training). En tenslotte zou ook gepraat worden over de uitvoering van een al eerder overeengekomen plan om de samenwerking op het gebied van de inning van belastingen in te voeren. Israel heeft dat tot nog toe niet in werking gesteld, maar als dat wel gebeurt zou de PA 50 miljoen dollar per maand meer ontvangen da nu.
Ook de PA heeft intussen bevestigd dat de onderhandelingen inderdaad worden gevoerd. Dat gebeurde in de vorm van een afwijzing van het voorstel van Netanyahu om eerst 25 Palestijnse langgestrafte gevangenen vrij te laten, en de rest later in vier groepen. Issa Qaraqe, de minister van gevangenenzaken van de PA, zei dat Abbas vasthoudt aan de vrijlating van alle 123  in één keer, zoals trouwens al eerder met de PA was overeengekomen onder de Oslo akkoorden, en vervolgens in een akkoord van 1999 (en ook  nog eens zou zijn beloofd door de vorige premier Ehud Olmert). 
Wat betreft wapens voor de Dayton troepen meldt Haaretz dat Israel hier wel enigszins in mee wil gaan. Het Israelische defensie-establishment is uiterst tevreden over hoe de troepen Palestijnse onrust steeds krachtig onderdrukken en onlangs nog een 150-tal arrestaties verrichtten onder voormalige leden van de vroegere veiligheidsdiensten, waarbij illegale wapens werden buitmaakten. Netanyahu zou wel wapens aan de PA willen leveren, maar één voor één, in ruil voor verouderde wapens die dan bij Israel worden ingeleverd. Ook wordt volgens Haaretz gepraat over het vrijgeven van een Russische schenking van pantserwagens aan de PA, die Israel al een tijdje achter slot en grendel houdt. Israel zou echter tegenhouden dat op de pantserwagens mitrailleurs worden aangebracht.
Israel doet, volgens  Haaretz, zijn best om Abbas onder druk te zetten om genoegen te nemen met de Israelische toezeggingen.Volgende week komt de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton naar Jeruzalem, en Yitzhak Molkho heeft intussen de Franse minister Laurent Fabius, een Britse onderminister en Catherine Ashton van de EU benaderd.
 Commentaar van AbuP:  Deze geschiedenis klinkt haast te surrealistisch om waar te zijn. Het doet denken aan de blanken in Afrika in de 19e eeuw, die de zwartjes blij maakten met kralen en spiegeltjes. Het laat ook zien hoe Abbas, in plaats van principieel te blijven en te zeggen dat er niets te onderhandelen valt als het niet gaat over territorium, vrede en de stichting van een Palestijnse staat, met de hoed in de hand om wat knikkers vraagt.   

1 opmerking:

Anoniem zei

Als je op facebook zou zitten zou ik je commentaar 'Liken'. Nu zeg ik gewoon dat ik het zoals (bijna) altijd met je eens ben.

Corrie

Israel breekt met UNRWA en velt daarmee een doodvonnis voor Noord-Gaza

  Israel heeft maandag de samenwerking met UNRWA opgezegd. Op dezelfde dag had de chef van UNRWA, Lazzarini, ook gemeld dat er al twee maand...