zondag 12 augustus 2012

Recht op zijn Israelisch: twee vrouwen met witte vlaggen doodgeschoten - 45 dagen hechtenis:


Witte vlaggen tijdens de Operatie Cast Lead in Gaza.

Een Israelische ex-militair die beschuldigd was van het doodschieten van twee vrouwen die witte vlaggen droegen tijdens de Operatie Cast Lead in Gaza in 2009, krijgt een gevangenisstraf van 45 dagen. Dat is het resultaat van een zogenoemde 'plea bargain' die zijn verdediging heeft bereikt met de militaire aanklager. Bij een plea bargain bekent de aangeklaagde schuld in ruil voor strafvermindering. Een proces met getuigen en dergelijke is dan niet meer nodig.
De militair, een sergeant van de Givati Brigade die inmiddels is afgezwaaid en die alleen wordt aangeduid als S., schoot op 4 januari 2009 de 64-jarige Raya Abu Hajjaj en haar 37-jarige dochter Majda Abu Hajjaj doodt, hoewel de vrouwen witte vlaggen droegen. Onder de militairen zou het verhaal de ronde hebben gedaan dat gewapende Palestijnen ('terroristen' volgens het gangbare Israelische taalgebruik) zich onder groepen mensen met witte vlaggen mengden. Sergeant S. handelde echter tegen de instructies.
Het geval van moeder en dochter Abu Hajjaj was één van de zaken die genoemd werden in het Goldstone-rapport. Ook Human Rights Watch meldde gevallen waarbij ongewapende burgers die witte vlaggen droegen waren gedood. Israel ging er in augustus 2011 na onderhandelingen met het Palestijnse Centrum voor de Mensenrechten PCHR in Gaza toe over familie van de gedode vrouwen een schadevergoeding van 500.000 shekel (ongeveer 147.000 dollar) te betalen als zij hun klacht tegen de Israelische staat wegens doodslag of dood door schuld zouden laten vallen.  
 Eerder had Israel al een militair onderzoek gestart, maar kennelijk was dat niet zo volledig, want de verdediging van S. was in staat aan te voeren dat er bij de afwezigheid van een lijk geen bewijsmateriaal was en dat onduidelijk was of moeder en dochter Abu Hajjaj wel waren gedood door kogels uit het geweer van S. Uiteindelijk werd S. daarom alleen veroordeeld wegens ongeoorloofd gebruik van zijn  wapen.

We kunnen ons bij deze 'rechtspleging' afvragen wat er gebeurd zou zijn als S. een Palestijn was geweest die al of niet per ongeluk twee Israelische vrouwen had doodgeschoten. Ik denk niet  dat die er vanaf was gekomen met een plea bargain betreffende ongeoorloofd gebruik van een wapen.       

Geen opmerkingen:

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...