maandag 19 november 2012

Gaza: 33 doden op maandag, onder wie vier kinderen onder de vier jaar


 Gaza-stad 19 november (Reuters)

Updated - 21.15 uur.  Israel heeft vanaf middernacht tot maandagmorgen vroeg een 80-tal aanvallen op Gaza uitgevoerd. Daarbij werden volgens het leger 'ondergrondse raketlanceerplaatsen' aangevallen, en 'terreurtunnels en training bases'. Ook politiebureaus in onder meer Rafah en Gaza-stad waren doelwit. De aanval op het politiebureau in Gaza-stad zorgde voor een gigantische explosie die de halve stad op zijn grondvesten deed schudden. Israel heeft nu sinds het zes dagen geleden de 'Operatie Pillar of Cloud' startte, zo'n '1350 sites' in de Gaza-strook gebombardeerd, aldus een bekendmaking van het leger.

De aanvallen gingen daarna ook de hele dag door. Rond 23.00 uur Nederlandse tijd waren 33 mensen gedood, onder wie vier kinderen, een van anderhalf, een van twee en twee van vier jaar. Het dodental in Gaza staat nu op 109. Er zijn zo'n 850 gewonden, onder wie 260 kinderen, 140 vrouwen en 55 ouderen. Rond een uur of acht werd het huis van de familie Hijazi getroffen in Beit Lahiya. Twaalf mensen werden gewond en twee kinderen van twee en vier jaar Suhaib en Mohammed Hijazi, werden dood vanonder het puin vandaan gehaald. Hun vader, Fouad Hijazi, werd levend opgedolven, maar overleed kort tijd later. Hetzelfde gold voor de moeder, Amna Hijazi. Ook zij stierf, en dat was het einde van de familie Hijazi.

Aan het begin van de avond waren de vluchtelingenkampen doelwit. Bij een luchtaanval op het Nusseirat-kamp werden Husam Shahadeh en zijn neef Khalil Shahadeh gedood. Ze waren letterlijk aan flarden geschoten en werden in stukjes het het ziekenhuis binnengebracht. Bij een aanval op een stuk land bij het Nuseirat vluchtelingenkamp werd Mohammad Zeidan gedood, een lichamelijk gehandicapte man. Bij een  beschieting van het Bureij vluchtelingenkamp kwamen Arkan Abu Kmayel en Ibrahim Al-Hawajri om. De Volksverzetscomités zeiden later dat ze lid waren geweest van deze organisatie.
In de Saftawi straat in Gaza-stad werd Husam Abdul Jawad gedood. Twee mannen verloren het leven bij een beschieting in het Nusseirat kamp, Rami en Amir al-Malah. Bij een nieuwe aanval op de Shuruq-toren waar veel persorganen hun kantoren hadden en waarop gisteren ook al een aanval werd gedaan, werd Ramiz Harb gedood, de man die bij de Islamitische Jihad verantwoordelijk was voor de publiciteit en contacten met de pers. Bij deze aanval kwam ook de 53-jarige burger Salem Bulus Swelim om. Een cameraman van Al-Arabiyya en twee leden van de crew van de Huna al-Quds-tv raakten gewond .

Vandaag werden vier vrouwen van de Dalou familie, en vier kinderen, Ibrahim (1), Jamal (6), Yousef 4) en Sarah (7), begraven. In de puinhopen van hun huis wordt nog steeds gezocht naar de vermiste Yara (17) en Mohammed (29). De vader van de kinderen was gisteren niet thuis op het moment dat het huis werd verwoest en tien leden van de familie werden gedood.  Twee buren, een 83-jarige vrouw en een 19-jarige jongen, kwamen daarbij ook om. Israel rapporteert dat het nog steeds onderzoekt wat er fout is gegaan. Israel wilde de raketexpert van Hamas, Yahya Daraya vermoorden.Maar die woont niet op dat adres.

Haaretz meldde intussen dat uit een enquête blijkt dat 90% van de (Joodse) Israeli's de aanval op Gaza steunt (Israelische Palestijnen wijzen de oorlog af). De populariteit van premier Netanyahu is 20% gestegen. Hetzelfde  geldt voor minister van Defensie Ehud Barak. Baraks tevoren kansloze partijtje Atzmaut zou daardoor bij de komende verkiezingen wellicht toch in de Knesset kunnen worden gekozen. In januari gaat Israel naar de stembus. 

Begrafenis van vier kinderen en vier vrouwen van de familie Al-Dallou in Gaza-stad (Reuters). 

Maandagochtend werden de volgende mensen bij aanvallen gedood: In Khan Younis werd een raket gelanceerd op twee motorrijders. Zij bleven ongedeerd. Wel werden twee voorbijgangers gedood, aldus getuigen. Het waren Mahmoud Said Abu Khatir and Abdullah Harb Abu Khatir. In de wijk Tal al-Hawa in Gaza-stad werd de automobilist Muhammad Riyad Shamlakh (23) vanuit een drone geliquideerd. Intussen overleed een man aan de verwondingen die hij enkele dagen geleden opliep bij een beschieting in het Maghazi-kamp in Midden-Gaza, zijn naam was Ramadan Mahmoud.
Vroeger in de ochtend vielen de volgende slachtoffers: Bij een luchtaanval op Rafah in Zuid-Gaza werden  Ibrahim en Omar al-Astal gedood, een meisje raakte ernstig gewond. Een aanval op een auto in Deir al-Balah kostte het leven aan Tamer al-Bashir, Amin al-Bashir and Rashid Abu Amrah. Eerder werd de groenteman Abdul-Rahman Muhammad al-Attar, gedood bij een luchtaanval, aldus Adham Abu Salmiya, de woordvoerder van het ministerie van gezondheid in Gaza. Kort daarvoor werd bij een aanval in de wijk al-Shujaiyeh van Gaza-stad Muhammad Salameh Jundi (31) gedood. Bij een aanval in het Shati-kamp stierf Imad Abu Hamda (30), en bij een aanval in Jabaliya kwam Jalal Nasr (35) om. Bij een aanval in Gaza-stad stierf het anderhalf jaar oude meisje Rama al-Shandi. Een aanval in de wijk Al Zeitoun doodde vier mensen: de vierjarige Muhammad Abu Zour, Nisma Abu Zour (19), Sahar Abu Zour en Ahed al-Katati (38). Bij deze aanval werden 20 mensen gewond.
Israel berichtte dat maandagmorgen 11 raketten in de Eshkol regio neerkwamen, een in Sdot Negev en een  andere in Sha'ar Hanegev. In Eilat werd een ontploffing gehoord. Israel heeft de aanvliegroute van vliegtuigen naar het Ben Gurion vliegveld bij Tel Aviv gewijzigd wegens raketgevaar.

Westoever
 
In het dorpje Sinjil bij Ramallah werden  de bewoners in de vroege ochtend van maandag wakker van een harde knal. Kolonisten bleken een auto te hebben opgeblazen. Ze lieten ook -prijskaart slogans achter op het huis waarbij de auto stond geparkeerd (Ma'an). 

Hamza al-Falah (15 jaar oud) is maandag met scherpe munitie doodgeschoten door het Israelische leger  tijdens een demonstratie in Beir al-Mahjar bij Hebron tegen het Israelische optreden in Gaza. Eerder op de dag overleed  Rushdi Tamimi, een Palestijn die twee dagen geleden bij een vergelijkbare demonstratie in Nabi Saleh in het hoofd werd geschoten. Twee andere Palestijnen van de Westoever verkeren in kritieke conditie na botsingen met het leger, maandag bij Bethlehem, zo meldt Ma'an. Mohammad Saeed al-Badan (17) werd getroffen door een kogel in zijn onderbuik tijde een demonstratie in het dorp Tuqu. . Hij ligt in een ziekenhuis in Hebron. De demonstratie in Tuqu, ten zuidoosten van Bethlehem, werd ook gehouden  uit woede over de dood van Omar Mohammed Hmeid (26) uit dat dorp, die zaterdag stierf aan de gevolgen van een hoofdwond die hij acht jaar geleden opliep toen hij wegens het gooien van stenen werd gearresteerd en daarbij door een soldaat met de kolf van zijn geweer op het hoofd werd geslagen. Elders in Bethlehem kreeg de 16-jarige  Bilal al-Hzaibi een traangasgranaat tegen zijn rechter oor. Ook hij vecht voor zijn leven.

 Ten oosten van Ramallah werd eveneens een demonstratie gehouden. Hier overreed een kolonist de demonstrant Abdallah Abu Rahma met zijn auto. Het leger ondernam geen actie tegen de kolonist. 

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Beste Abu,
Misselijkmakend nieuws. Net zelf opnieuw vader geworden trekt mijn hart zich samen bij iedere foto of melding van alweer een kindje dat uit de puinhopen wordt getrokken…
Dank voor je blogs en je berichtgeving. Nu ik de berichten over het conflict in de diverse media enige tijd volg, merk ik hoe eenzijdig deze soms is. Ik ben zelf niet pro Palestijns of anti Israël. Maar het is opvallend hoe Israël op veel plekken als verdediger wordt geschetst. Alsof er niets vooraf gaat aan de raketten vanuit Gaza. Hoe komt dat toch, denk jij?
Hartelijke groet en sterkte in deze periode van waanzin,
Sebastiaan

Abu Pessoptimist zei

Beste Sebastiaan,
dank voor je aardige woorden en je aanmoediging, want zo vat ik je opmerkingen op. Inderdaad stort ik me op de berichtgeving in de hoop dat het hier of daar iemand de ogen opent, en ook in de hoop dat het een klein beetje als tegenwicht kan dienen tegen de hopeloze berichtgeving in de meeste media (vooral in Nederland).
Hoe het komt dat Israel op veel/de meeste plekken wordt gezien en gekenschetst als degene die zich verdedigt in plaats van als de aanvaller? Tja, dat is een vraag die om een langere uitleg vraagt. Ik hoop tijd te vinden daar binnenkort op terug te komen. Maar het korte antwoord luidt dat het te maken heeft met de perceptie van de meeste mensen hier van Joden die zoveel geleden hebben tijdens de holocaust, die hun staatje niet wordt gegund en die Westers en verstandig zijn zoals wijzelf, terwijl Palestijnen meestal worden geassocieerd met agressief, primitief, terroristisch en impulsief/onberedeneerd (vgl. ook de stereotypes die de ronde doen over moslims). Israel speelt handig op die stereotypes in en heeft zelf ook veel aan deze beeldvorming bijgedragen, c.q. draagt daar nog steeds aan bij.

Ben zei

De waanzin ten top!
De disproportionaliteit van en de ontmenselijking in dit geweld raakt mij intens, plus de ontmenselijking – de demonisering - in het Palestijns–Israëlisch conflict, zonder de oplossingen een jota dichterbij te brengen. De tragiek dat Europa, het Westen wijze lessen dacht te trekken uit de menselijke tragiek tijds WW2, om vervolgens te ervaren dat slachtoffers van gisteren de daders van morgen kunnen zijn. Hoe eindigt dit ooit.
Dan zoek ik mensen die de gave hebben mijn gedachtengoed zo weten te verwoorden, dat ik het niet of nauwelijks beter kan verwoorden. Reden dat ik jouw bijdragen graag lees. En dat van anderen.
Een voorbeeld is een blog van Rabbi Brant Rosen.. [http://rabbibrant.com/2012/11/16/outrage-in-gaza-redux/[
Hij schrijft een ‘open brief aan de president’ Obama veronderstel ik. Maar ik acht het ook ‘geschikt leesvoer’ voor Netajahu, of Rutten, of van der Staaij. Of zijn die met andere belangen bezig?!
Een extract:
Israel’s military assault on Gaza in 2008-09 represented an important turning point in my own relationship with Israel. I recall experiencing a new and previously unfamiliar feeling of anguish as Israel bombarded the people living in that tiny, besieged strip of land over and over, day after day after day. While I certainly felt a sense of tribal loyalty to the Israelis who withstood Qassam rocket fire from Gaza, I felt a newfound sense of concern and solidarity with Gazans who I believed were experiencing nothing short of oppression during this massive military onslaught.
And now it’s happening again. Only this time I don’t think the term “anguish” quite fits my mindset. Now it’s something much closer to rage.
It’s happening again. Once again 1.7 million people, mostly refugees, who have been living in what amounts to the world’s largest open air prison, are being subjected to a massive military assault at the hands of the world’s most militarized nation, using mostly US-made weapons. And our President is not only looking on – he is defending Israel’s onslaught by saying it has a right to “self-defense in light of the barrage of rocket attacks being launched from Gaza against Israeli civilians.”
Let’s be clear: this tragedy didn’t start with the Qassams. It didn’t start with the election of Hamas. And it didn’t start with the “instability” that followed Israel’s withdrawal from Gaza.
No, this is just the latest chapter of a much longer saga that began in 1947-48, when scores of Palestinians were ethnically cleansed from their cities and villages in the coastal plain and lower Galilee and warehoused in a tiny strip of land on the edge of the Mediterranean.

Israel valt Aleppo aan: 38 doden

Israelische luchtaanvallen op de Syrische stad Aleppo hebben vrijdag in alle vroeger 38 mensen gedood, zo meldden veiligheidsbronnen. Vijf v...