zaterdag 23 maart 2013

Hamas klaagt bij Egypte over Israelische maatregel tegen vissers

Fishing boats in Gaza Seaport in Gaza City
Hamas heeft vrijdag geklaagd bij Egypte naar aanleiding van het feit dat Israel de zes mijlzone waarin vissers uit Gaza mochten vissen, weer heeft teruggebracht naar drie mijl. Israel vaardigde deze (straf)maatregel uit - tezamen met het tijdelijk sluiten van de grensovergang voor goederen Keren Shalom - nadat donderdag, tijdens het bezoek van president Obama aan Israel, vier raketten vanuit Gaza werden afgeschoten op de grensplaats Sderot. Het afschieten van de raketten werd via een website geclaimd door de Magles Shoura al-Mujahedeen, een kleine salafistische groep die aanhangers heeft in Gaza zowel als in de Sinai, meldt Reuters. Deze salafisten zijn anti-Hamas omdat Hamas volgens hen niet islamitisch genoeg is toenadering zoekt tot niet-gelovige Palestijnen, zoals Fatah. De raketten richtten overigens geen schade aan.
Hamas klaagde bij Egypte omdat het terugbrengen van de zone waarin mag worden gevist een schending is van het bestand dat in november onder Egyptische leiding werd bereikt, nadat Israels laatste militaire actie tegen Gaza 166 levens had geëist (en vijf levens in Israel). Als onderdeel van het bestand werd de 'visserijzone' uitgebreid van drie naar zes mijl. Overigens heeft ook Israel bij Egypte geklaagd over een bestandsschending en wel naar aanleiding van de afgeschoten raketten. Een Egyptische woordvoerder zei dat Egypte met beide partijen contact zal zoeken en zal proberen hen het bestand te laten eerbiedigen.

Voor de vissers van Gaza is de versmalling van hun visgrond de zoveelste ramp die hen treft. Onder de Oslo-akkoorden van 1993 konden zij 20 mijl uit de kust vissen. In het jaar 2000, tijdens de Tweede Intifada, werd dat teruggebracht tot zes zeemijlen. En in 2006, toen Hamas aan de macht kwam in Gaza, werd dat verder teruggebracht tot drie zeemijl. De vissers klagen dat dit laatste vrijwel geen vangst oplevert, omdat het betekent dat ze alleen in ondiep water kunnen vissen. Volgens hen is zes mijl trouwen ook niet genoeg en hebben ze minstens een zone van tien mijlen nodig. Sinds 2006 is het aantal vissers afgenomen van rond de 10.000 tot zo'n 3500 nu. Ongeveer 40.000 mensen in Gaza zijn nog steeds van de inkomens van deze 3500 vissers afhankelijk.
Los daarvan worden de vissers ook binnen die drie- of zes mijl limiet nog herhaaldelijk lastiggevallen door de Israelische marine. Regelmatig worden boten opgebracht, beschoten of tot zinken gebracht. Sinds het jaar 2000 zijn volgens de Vakbond van vissers negen vissers gedood. Bovendien zijn alleen al in het afgelopen jaar 36 vissersboten geconfisqueerd en opgebracht naar de haven van Ashdod. De Bond wil dat deze boten terugkomen, want 36 families van vissers zitten op deze manier zonder werk en inkomen.

7 opmerkingen:

Esther zei

Haniyeh (moordenaar en leider van een terreurorganisatie gericht tegen uitroeiïng van de Joden) tegen NGO-voorzitter Morsi (moordenaar en beroepsantisemiet (Joden stammen af van apen en varkens):"Dit is een schandalige zaak, dat wij geen Joden mogen vermoorden en nou leggen zij ons een visverbod op. Wij gaan bij de VN klagen tegen deze racisten."hote



Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

Werk aan de winkel voor de Israëllobby!

Die toonde zich recent erg bezorgd over de gevolgen die etikettering van nederzettingen-produkten zou kunnen hebben voor Palestijnse arbeiders om met werk in de nederzettingen hun inkomen te verdienen.

De 'strafmaatregel', het terugbrengen van de visserijzone van een al armzalige 6 mijl naar 3 mijl, en de kwestie van de geconfisqueerde vissersboten biedt de lobby een mooie gelegenheid opnieuw blijk te geven van zijn betrokkenheid bij welvaart en welzijn van Palestijnen.

Abu Pessoptimist zei

Esther,
Soms vraag ik me af of jij niet teveel drinkt, of zoiets.

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

ad Esther:

"...een terreurorganisatie gericht tegen uitroeiïng van de Joden...".

Hamas? Of toch de Sterngang?

Esther zei

Je loopt achter een stel moordenaars en terroristen aan, Abu, voor zover je het nog niet wist.
Altijd hetzelfde schijnheilige gedrag van je 'vredelievende' moslims. Oorlogen uitlokken en vervolgens potje janken bij de Verenigde Nazi's.


Als ik jou was Hamburger ging ik een potje janken en weer demonstreren op de Dam, samen met je Hamas-aanhang.

Abu Pessoptimist zei

Als dit jouw zionistische waarheden zijn, Esther, dan is er zeker reden om in huilen uit te barsten.

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

ad zogenaamde 'Esther':

"Als ik jou was Hamburger ging ik een potje janken...enz."

Tsja Esther, je bent nu eenmaal 'mij' niet, je bent slechts je rancuneuze en tegelijk pathetische zelf. Laat vooral die fijne humor van je de vrije loop. Ook diverse van mijn Hamas-vrienden, voor wie ik regelmatig wat vertaal van je machteloze verbale erupties, menen:

"Dankzij Esther valt er nog wat te lachen in dit dossier."

Zo zie je maar: Hamas-aanhang is zelfs daar te vinden, waar jij die het minst verwacht!

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...