woensdag 10 april 2013

Israelische sergeant die Palestijn doodschoot veroordeeld wegens 'dood door schuld'


 De begrafenis van Uday Darwish uit Dura, op 13 januari 2013.

Een Israelische militaire rechtbank in Jaffa heeft vorige maand een sergeant van het Israelische leger veroordeeld voor dood door schuld wegens het doodschieten, in januari, van een Palestijn die illegaal door de afzetting naar Israel probeerde te gaan om daar te werken. Uday Kamil Muhammad Darwish, 21, uit Dura bij Hebron werd met enkele andere Palestijnen opgemerkt door een militaire patrouille in de buurt van de groene lijn. De commandant van de patrouille vuurde in de lucht en de sergeant die nu veroordeeld is, richtte op de knie van Darwish, maar raakte hem in de heup. Darwish werd overgebracht naar het Soroka- ziekenhuis in Beer Sheba maar overleed daar later.Tijdens een hoorzitting van het militaire tribunaal bleek dat het personeel van het ziekenhuis niet wist waardoor Darwish gewond was geraakt. De kogelwond was nauwlijks zichtbaar en er was niet meegedeeld dat er op hem geschoten was. 
De commandant van de patrouille moet zich nog verantwoorden voor een militaire tuchtraad en de sergeant moet zijn straf nog te horen krijgen. Die zal wel niet al te hoog zijn, de veroordeling voor 'dood door schuld'werd ook opgelegd na een zogenoemde 'plea bargain' waarbij de sergeant schuld bekende om een veroordeling wegens doodslag te kunnen ontlopen. Toch moeten we blij zijn met deze rechtszaak, want het is hoogst uitzonderlijk dat Israëlische militairen terecht staan wegens het doden van Palestijnen. Volgens de mensenrechtenorganisatie Yesh Din wordt het grootste deel van de klachten jegens militairen genegeerd, en als er toch gevolg aan wordt gegeven, gaan de militairen in 94% van de gevallen vrijuit. 
Dat er in dit geval een verorodeling volgde is waarschijnlijk te danken aan het feit dat een een expliciete order bestaat van het Israelische 'Centrale Commando' waaronder de Westoever valt, dat niet mag worden geschoten op Palestijnen die Israel zonder vijandige bedoelingen illegaal binnendringen, maar dat ze moeten worden gearresteerd.

Geen opmerkingen:

Israel breekt met UNRWA en velt daarmee een doodvonnis voor Noord-Gaza

  Israel heeft maandag de samenwerking met UNRWA opgezegd. Op dezelfde dag had de chef van UNRWA, Lazzarini, ook gemeld dat er al twee maand...