vrijdag 10 mei 2013

Het zijn niet alleen moslims die het moeilijk hebben in Jeruzalem...


 De afgelopen week was het orthodox Pasen. Christenen in Jeruzalem filmden hoe daarbij door Israelische politiemensen 'de orde werd gehandhaafd' om het feest in goede banen te leiden. Ik beveel dit filmpje vooral warm aan bij diegenen die het afnemen van het aantal christenen in Jeruzalem en de Palestijnse gebieden wijten aan de repressie van moslims.
Update:  Ma'an News meldt dat Israel officieel excuses heeft gemaakt aan Egypte naar aanleiding van de op deze video getoonde aanval op een Koptische priester en Egyptische diplomaten bij de Kerk van het Heilige Graf in Jeruzalem. De excuses werden gemaakt nadat het Egyptische ministerie de Israelische ambassadeur in Cairo op het matje had geroepen en om opheldering had gevraagd waarom een Koptische priester en Egyptische diplomaten waren gemolesteerd. Woordvoerder Ahmed Rushdy van het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken vertelde de krant Al-Ahram, meldt Ma'an, dat de Israelische politie de Egyptische diplomaten die de paasdienst wilden bijwonen, hadden tegengehouden.
De Israelische politie liet aan de Israelische radio weten dat er niets over de gang van zaken bekend was en dat een onderzoek zal worden ingesteld.
Update II:  De leiders van alle christelijke kerken in Jeruzalem hebben zondag 12 mei in een gezamenlijke verklaring geprotesteerd tegen de manier waarop Israel op ''Heilige Zaterdag' is opgetreden tegen gelovigen en kerkelijke functionarissen bij de Kerk van het Heilig Graf. De patriarchen en kerkleiders noemden het onaanvaardbaar wat er was gebeurd en wezen ook beweringen van de hand dat de kerken zelf voor de onlusten verantwoordelijk zouden zijn geweest, zoals blijkbaar door sommigen (van Israelische kant?) was beweerd. “Dat staat lijnrecht tegenover wat er in werkelijkheid gebeurde en alle kerkleiders veroordelen de Israelische procedures en de schendingen van de rechten van de christenen’, aldus de verklaring.
De verklaring was ondertekend door Roomse Orthodoxe Kerk, de Latijnse Kerk, de Armeense Orthodoxe Kerk,  de Bewaarder van het Heilige Land, de Koptische Orthodoxe Kerk, de Syrisch Orthodoxe Kerk, de Ethiopische Kerk, de Rooms Katholieke Kerk,  de Maronitische Kerk, de Episcopale Kerk, de Lutherse Kerk, de Syrische Katholieke Kerk en de Armeense Katholieke Kerk.

4 opmerkingen:

Unknown zei

Dank voor het delen! alleen begrijp ik niet alle delen van het filmpje, dat gedeelte bij de kerk, wat dat dat er christenen naar binnen wilden maar tegen werden gehouden? en die man op het einde, waarom werd hij in elkaar geslagen?

Abu Pessoptimist zei

Ik ben het met je eens dat niet alles even duidelijk is, maar de teneur van het geheel spreekt voor zichzelf, lijkt me.

Abu Pessoptimist zei

Jennifer, toch dus nog een verklaring gevonden! Zie de update in het bericht.

Elisabeth zei

Hier is ook nog wat extra achtergrond te lezen:
http://mondoweiss.net/2013/05/holdchristians-manhandling-apologizes.html

Israel breekt met UNRWA en velt daarmee een doodvonnis voor Noord-Gaza

  Israel heeft maandag de samenwerking met UNRWA opgezegd. Op dezelfde dag had de chef van UNRWA, Lazzarini, ook gemeld dat er al twee maand...