woensdag 4 september 2013

Rellen op Haram al-Sharif in Jeruzalem na bezoek rechtse Israeli's

Uri Ariel
 Minister van Huisvesting Uri Ariel op de Haram al Sharif/Tempelberg aan de vooravond van Rosh Hashana. Uriel maakte duidelijk wat hij met zijn bezoek 'wilde onderstrepen: ''De Tempelberg is van ons, en daar valt niet over te praten of te onderhandelen,'' betoogde hij. 

De politie van Jeruzalem heeft aan de vooravond van het joodse Nieuwjaar (Rosh Hashana) 15 Palestijnen, onder wie zeven jongeren, gearresteerd bij botsingen bij de Al-Aqsa moskee op de Tempelberg (Haram al-sharif). De Palestijnen gooiden met stenen, meldde krant Times of Israel. Ook hield de politie bussen met Palestijnen tegen die naar de Tempelberg wilden op de verdenking dat zij onlusten wilden veroorzaken, aldus de Times. Er vielen geen gewonden, volgens de krant.
Wie alleen de berichtgeving van de Times of Israel of een andere Israelische krant leest, zou de de indruk kunnen krijgen dat de Palestijnen met hun slechte karakter op rellen uit waren om het joodse Nieuwjaar te vergallen. Wie daarentegen het Palestijnse persbureau Wafa volgt of IMEMC, begrijpt dat het stenen gooien een reactie was op de komst van een groep rechtse Israeli's die op de Tempelberg wilden komen bidden. Die Israeli's werden begeleid door een flinke politiemacht, terwijl Palestijnen die naar de Aqsa moskee wilden, op meerdere plaatsen - letterlijk met busladingen - werden tegengehouden. (Van de Israelische kranten maakt alleen Ynet terloops melding van bezoekende Israeli's).

Bij de Palestijnse pers valt trouwens ook te lezen dat er wèl gewonden waren: een 11-jarig Palestijns jongetje werd aan de schouder gewond door een zogenaamde 'rubberkogel' en vrouwen werden bewerkt met pepperspray.
Onder degenen die door de Israelische politie werd verhinderd de Haram al-Sharif te betreden waren de Groot-mufti van Jeruzalem, sheikh Mohammad Hussein, en verschillende andere religieuze figuren. Sheikh Raed Salah, van de Islamitische Beweging-Noordelijke afdeling, die uit Umm al Fahm naar Jeruzalem had willen komen om te helpen de Haram al-Sharif tegen Joodse indringers te verdedigen, werd een dag lang vastgehouden in een Israelische cel voor hij woensdag op 30 kilometer van Jeruzalem weer werd losgelaten.
Sheikh Azzam Khatib Tamimi, het hoofd van de Waqf, de stichting die het islamitisch erfgoed beheert, hield Israel verantwoordelijk voor de botsingen. De Joodse extremisten hadden vooraf duidelijk hun voornemen kenbaar gemaakt om het gebied van de moskee woensdag binnen te dringen, zei hij . De Waqf had de politie gevraagd de ingangen van Haram al-sharif gesloten te houden, maar de politie had niet eens antwoord gegeven op het verzoek, zei hij.
Eén van de extremisten die de Tempelberg woensdagmorgen een bezoek bracht was de Israelische minister van Huisvesting Uzi Ariel van de ultra-rechtse Bayit HaYehudi-partij. ''De Tempelberg is de heiligste plek van het Joodse volk en moet ieder uur voor iedere Jood toegankelijk zijn om er te kunnen bidden,'' zei Ariel.
Hij voegde eraan toe dat hij van plan is vaker naar de Tempelberg te gaan en te zorgen dat Israels soevereiniteit over de plaats wordt versterkt. "De Tempelberg is van ons en er kan niet over worden gepraat of onderhandeld,'' aldus de minister.
Het  is de laatste weken onophoudelijk onrustig  op de Haram al-sharif omdat daar de laatste tijd regelmatig groepen Joden demonstratief onder politiebegeleiding komen bidden. De Palestijnen zijn bang dat er op dce Tempelberg een soort regeling in de maak is als bij de Ibrahimi-moskee in Hebron. Middenin deze eeuwenoude moskee, die gebouwd is boven het graf van Abraham en Sarah en het vierde heiligdom in rangorde is in de Islam,  is sinds het begin van de jaren '70 onder druk van de kolonisten in Hebron, een synagoge ingericht.

Dit gebeurde verleden jaar op Simchat Tora (een feest dat enkele weken na joods Nieuwjaar valt): Joden dansen met de Tora-rollen in de Ibrahimi moskee die ter gelegenheid van dit joodse feest voor islamitische gelovigen gesloten is.  
 
De militaire bezettingsautoriteiten hebben de gewoonte om bij joodse feestdagen zoals joods Nieuwjaar, dat dit jaar op de komende donderdag en vrijdag valt, de moskee te sluiten voor alle islamitische gelovigen. Ook dit jaar is dat weer het geval, onder protest van de islamitische autoriteiten. Zij vrezen dat het straks in Jeruzalem, de stad waar volgens Israels regering 'volledige godsdienstvrijheid voor alle geloven heerst', dezelfde kant uit zal gaan.
(Ik, AbuP. teken daar bij aan dat de Waqf, als het zover komt, misschien ook maar moet vragen om een moskee in te mogen richten in de Hechal Shlomo, de zetel en synagoge van het Israelische opperrabbinaat in West-Jeruzalem, om te laten zien dat Israel inderdaad voor alle geloven dezelfde maatstaven en vrijheden hanteert).
    


Geen opmerkingen:

ICJ geeft Israel opdracht onmiddellijk voedselkonvooien naar Gaza door te laten

  Het Internationale Hof van Justitie (ICJ) in Den Haag heeft Israel donderdag opgedragen ongehinderd voedsel, water en hulp door te laten n...