donderdag 6 maart 2014

Egypte deporteert Nobelprijswinnaar Maguire en andere bezoekers voor Gaza

Gaza-bound female activists protest at Cairo airport
De delegatie op de luchthaven van Cairo bij het begin van de zitactie.

Egypte heeft woensdag en donderdag activisten uit de VS, België en Frankrijk tegengehouden die naar Gaza hadden willen doorreizen. Volgens MENA, het Egyptische nieuwsagentschap, arriveerde donderdagmorgen een delegatie van 58, vooral Franse vrouwen uit Parijs met de bedoeling vai Rafah verder naar Gaza te reizen. Ze kregen echter te horen dat dit niet mocht, omdat de grensovergang bij Rafah dicht zou zijn wegens militaire activiteiten in de Sinai.
De avond tevoren was al een aantal vrouwen gearriveerd, die wegens de Egyptische weigering hen toe te laten een sit-down protest waren begonnen. MENA berichtte donderdag dat een aantal vrouwen op de luchthaven werd vastgehouden, dat een paar andere vrouwen was teruggekeerd met vluchten naar Brussel, Frankfurt en Parijs en dat ook een groep op de luchthaven was gebleven uit solidariteit met degene die werden vastgehouden. Het was de bedoeling geweest dat de vrouwen naar Gaza zouden gaan onder aanvoering van Djamila Bouhired, een Algerijnse beroemdheid uit de tijd van de Algerijnse onafhankelijkheidsstrijd tegen de Fransen. Bouhired zou ook uit Parijs komen. Het was onduidelijk of zij één van de 58 gearriveerde vrouwen was.
Eerder al werden 13 activisten door Egypte gedeporteerd. Onder hen was de Ierse Nobelprijswinnares Mairead Maguire, die woensdag op een vliegtuig terug werd gezet, nadat ze eerst mee was genomen naar een detentiecentrum en acht uur lang verhoord. Een woordvoerder van de luchthaven vertelde aan het persbureau AFP dat de in 1944 geboren Maguire, die al enkele jaren actief voor de Palestijnen opkomt, op een zwarte lijst was gezet.
Vóór Maguire werd ook de Amerikaanse Medea Benjamin gedeporteerd. Deze oprichtster van ''Code Pink'' werd dinsdag al tegengehouden en op de luchthaven een nacht in een cel gezet, voordat ze woensdag naar Washington werd teruggestuurd. Op de luchthaven had Benjamin een handgemeen gehad met Egyptische veiligheidsfunctionarissen. Ze twitterde dat de agenten haar arm hadden gebroken.  
De onwil van de Egyptenaren om de delegaties door te laten heeft ongetwijfeld te maken met de verslechterde relatie tussen de huidige, op de achtergrond door de militaire geleide, Egyptische regering en de Hamas-beweging in Gaza. Dat heeft te maken met het feit dat Hamas is voortgekomen uit de Moslim Broederschap die in Egypte in de ban is gedaan, en met beschuldigingen van de Egyptische autoriteiten dat Hama betrokken zou zijn bij wapensmokkel. Egypte heeft de afgelopen tijd onder meer in verband daarmee honderden smokkeltunnels bij Rafah vernield. Ook is de grens met Gaza al wekenlang vaker dicht dan open, in verband met militaire acties van Egypte tegen militanten in de Sinai. Deze week kwamen de relaties tussen Cairo en Gaza op een nieuwe dieptepunt, nadat een Egyptische rechter, hangende een van de rechtszaken tegen de afgezette Egyptische president Morsi, alle activiteiten van Hamas in Egypte in de ban deed en vestigingen van Hamas, liet sluiten.
De weigering van de Egyptische autorieten om de solidariteitsacteis van de vrouwen doorgang te verlenen onderstreept eens te meer dat de regering van Hamas in Gaza in een ernstige situatie is komen te verkeren nu Egypte zich blijkbaar heeft aangesloten bij de al sinds 2007 door Israel gehanteerde politiek, waarbij Gaza nagenoeg volledig van de buitenwereld wordt geïsoleerd.

Geen opmerkingen:

Israel valt Aleppo aan: 38 doden

Israelische luchtaanvallen op de Syrische stad Aleppo hebben vrijdag in alle vroeger 38 mensen gedood, zo meldden veiligheidsbronnen. Vijf v...