dinsdag 29 april 2014

Israel sloopt moskee en diverse huizen, bouwt een schuur op gestolen land en bedreigt een tv-station

Image
De moskee van Khirbet al-Taweel voor de komst van de bulldozers. (Foto Gemeente Aqraba).

Vijf Israelische bulldozers en een aantal jeeps met soldaten hebben dinsdag in het dorpje Khirbet at-Taweel bij Nablus een moskee, drie woonhuizen en een watertank vernield. De Israeli's claimden dat dit alles zonder vergunning was gebouwd. Khirbet at-Taweel is onderdeel van de gemeente Aqraba, een dorp ten zuiden van Nablus. De vernielde gebouwen waren eerder al met sloop bedreigd.
Getuigen vertelden het Palestijns persbureau WAFA dat de Israeli's het gebied tot ''gesloten militair gebied'' verklaarden en scholieren verhinderden naar school te gaan, terwijl verslaggevers en fotografen werden geweerd.
Kolonisten uit de nederzetting Efrat (een onderdeel van het Etzion-blok) begonnen dinsdag een schuur te bouwen op land van Mohammed Ayyash in het gehucht Khallat al-Nahlah bij Bethlehem, in het kader van hun opzet om het land in te pikken. Eigenaar Ayyash (55) protesteerde, maar soldaten pakten toen zijn identiteitskaart af en hielden hem enkele uren vast. Ayyash probeerde zondag ook al tevergeefs de kolonisten van zijn land te verjagen. Toen werd hij in elkaar geslagen.
In de Hardub-buurt van de wijk At-Tur in Oost-Jeruzalem werden dinsdag twee schuren platgebulldozerd waarin acht leden van één familie woonden. De acht zijn nu dakloos. Twee jongeren werden tijdens de sloop opgepakt. Zondag werd`ook een huis in Rafat bij Jeruzalem gesloopt
Israel gaf dinsdag het TV0-station Wattan in Bethlehem opdracht met onmiddellijk ingang de uitzendingen te stoppen. Directeur Muʻammar ‘Urabi van het station zei dat hij niet aan de order zou voldoen en uitte de vrees dat het station kan worden bestormd door de Israelische bezettingsautoriteiten. 'Urabi zei dat het station opereert met een vergunning van de Palestijnse Autoriteit en op een legale frequentie, zodat de Israelische order illegaal is. Hij voegde eraan toe dat de frequentie door specialisten was onderzocht en dat de Israelische claim dat de frequentie op enigerlei wijze gevaar voor Israel oplevert, onzin is. Volgens hem was Israel er op uit de Palestijnse media dwars te zitten en de vrijheid van meningsuiting te beknotten.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Recentelijk - het zal de tijd van het jaar zijn - is er weer oorverdovend veel aandacht voor de vraag hoe het toch kon gebeuren dat er uit Nederland zoveel joden werden gedeporteerd.

Ik vraag me af hoe het toch mogelijk is dat de oorlogsmisdaden en mensenrechtenschendingen van Apartheidsstaat Israel jegens de Palestijnen maar kunnen blijven doorgaan ondanks dat de wereldgemeenschap er bij staat en er naar kijkt.

Anton

Jennifer van W zei

Afgelopen najaar heeft het Israëlische leger ook een waterput vernield in Khirbet at-Taweel (en gelijk een hele voorraad goed drinkwater verspild in een droog land). Dit met de verklaring dat de waterput illegaal gebouwd was. Volgens mij heeft het dorp nu geen enkele waterput meer over.

Abu Pessoptimist zei

Anton,
Het antwoord op je vraag is volgens mij niet zo moeilijk. Mensen zijn niet gewend zelfstandig na te denken. Daarom staan ze altijd alleen maar aan de goede kant in de vorige oorlog.

Anoniem zei

@Abu

Ik ben bang dat je gelijk hebt. In combinatie dan toch met een diepe desinteresse in alles wat de mensen niet persoonlijk raakt. Om wanhopig van te worden.

Anton

Israel breekt met UNRWA en velt daarmee een doodvonnis voor Noord-Gaza

  Israel heeft maandag de samenwerking met UNRWA opgezegd. Op dezelfde dag had de chef van UNRWA, Lazzarini, ook gemeld dat er al twee maand...