woensdag 24 september 2014

Een jaarlijkse traditie: rellen bij de Aqsa-moskee aan vooravond van joods nieuwjaar


(Foto Ma'an)

Aan de vooravond van het joodse Nieuwjaar zijn onlusten uitgebroken tussen moslim gelovigen en Israelische speciale YASAM politie-eenheden bij de Aqsa-moskee in Jeruzalem. Het is de laatste jaren zo'n beetje traditie in het bezette Oost-Jeruzalem dat dit soort rellen uitbreken op en rond joodse feestdagen. Dan beperkt Israel namelijk de toegang tot de moskee voor moslim-gelovigen en willen joden toegang tot het terrein (de Tempelberg) om er te kunnen bidden.
Zo ook dit keer. Moslim- mannen beneden de 45 jaar worden deze week tot en met vrijdag, de tweede joodse nieuwsjaarsdag, geweerd. En groepen Joden krijgen intussen onder politiebegeleiding toegang.
De rellen braken uit toen een groep Joden, onder wie naar verluidt minister van Huisvesting Uri Ariël,  onder politiebegeleiding via de Mughrabi-poort het terrein binnen wilde gaan en de politie daarbij, volgens het Palestijnse persbureau Ma'an, de aanwezige moslims dwong zich terug te trekken van het terrein tot in de moskee zelf. De Palestijnen bekogelden de politie daarop met stenen.
De politie dreef de moslim-gelovigen uiteindelijk de moskee in en sloot de deuren af met ijzeren kettingen. Er vielen aan Palestijnse kant zo'n 15 gewonden door ''rubberkogels'' en ''stungranaten'', terwijl ook veel mensen ademhalingsmoeilijkheden kregen door traangas, meldde Ma'an. De Israelische pers meldde alleen dat een aantal politiemannen licht gewond raakte.
Destijds, toen Israel in 1967 Oost-Jeruzalem bezette,  bleef het gebied van de Haram al-Sharif  (Tempelberg) onder de supervisie van de islamitische religieuze autoriteiten. Religieuze joden mochten er eigenlijk niet komen, op grond van een rabbijnse bepaling. Zij zouden op die manier het verboden deel van de voormalige joodse tempel kunnen betreden (het heiligste der heiligdommen). Immers niemand wist waar zich dat indertijd precies had bevonden.  De laatste jaren is in Israel de roep in het nationalistisch-religieuze kamp echter sterk geworden om joodse rechten op de plaats op te eisen. Mensen als Knessetlid Moshe Feiglin, of minister van Huisvesting Uri Ariel, organiseren regelmatig gebedsdiensten op het terrein van de moskee. Er zijn trouwens ook groepen die een herbouw van de tempel willen.
Voor de islamitische gelovigen in Jeruzalem is de situatie in Hebron het afschrikwekkende voorbeeld. Daar hebben kolonisten middenin de Ibrahimi-moskee, de plek die voor moslims in heiligheid direct na de Aqsa-moskee komt, indertijd een synagoge gevestigd. En op joodse feestdagen zoals nu met Rosh Hashana, het joodse nieuwjaar, is de moskee eenvoudigweg voor alle moslim-gelovigen gesloten, zodat Joden er het rijk alleen hebben.   

Geen opmerkingen:

Israel valt voor de vierde keer het Shifa-ziekenhuis aan

Het Shifa-complex brandt (foto van X)  Israelische troepen zijn maandagnacht opnieuw het Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad binnengevallen. Tanks...