woensdag 4 oktober 2017

Illegale wachttoren op Palestijns terrein

Eind september plaatste het Israelische leger deze wachttoren in het Palestijnse dorp Khursa. Khursa  ligt in de regio Zuid Hebron, in ''Area A'', dus in door de Palestijnse Autoriteit bestuurd gebied van de Westoever. Israeli's mogen daar helemaal niet komen, er is een wettelijk Israelisch verbod. 
Waarom dan toch een wachttoren, oftewel ''pillendoos'' zoals de Israeli's ze gewoonlijk noemen, hier op deze plek? Dat is omdat de 288 kolonisten van de nederzetting Negohot, die wat meer naar het westen ligt, gewoonlijk deze weg nemen, die hun Palestijnse buurdorp Beit Awwa met de doorgaande weg (Road nr 60) verbindt. Het is gewoon hun illegale ''shortcut''. En om de kolonisten ter wille te zijn en hen te beschermen heeft het Israelische leger nu midden in Area A een pillendoos neergezet. Hartstikke illegaal. Maar ja, wie zegt dat Israeli's zich op de Westoever aan de wet moeten houden?
Een blik op de rode daken van Negohot. De nederzetting ontstond begin jaren '90 uit een militaire post.

Geen opmerkingen:

Israel breekt met UNRWA en velt daarmee een doodvonnis voor Noord-Gaza

  Israel heeft maandag de samenwerking met UNRWA opgezegd. Op dezelfde dag had de chef van UNRWA, Lazzarini, ook gemeld dat er al twee maand...