maandag 24 augustus 2009

De zionistische waakhond ontdekt 'geschiedververvalsing' in het Geldmuseum

Het Geldmuseum in Utrecht heeft een tentoonstelling waarin de uiterst gemengde bevolking van de wijk Lombok vertelt over 'hun' geld. Onder die tientallen mensen is ook de Palestijn Sami Issa. Op de website van het museum zegt hij onder meer:

“De Palestijnen wisten niet dat het drama met ons geld ging gebeuren, dat het Palestijnse geld Israelisch geld werd. Mijn vader had nog een echt Palestijns bankbiljet. Daar was hij altijd trots op. Ik heb het gevoel dat met het verdwijnen van ons eigen geld, ook onze identiteit is gestolen.
Ze zeggen dat Palestina het beloofde land is, maar volgens mij is het een geroofd land, geroofde cultuur zelfs. Je ziet nu Israëlische falafel en homous terwijl dat Palestijns/Libanees is. Voor de stichting in 1948 aten de mensen al honderden jaren lang falafel en homous. Straks gaan ze mij vertellen dat de Palestijnse sjaal ook een Israëlische sjaal is. Geroofd land, geroofd geld en geroofde cultuur. Dat is de hele Naqba.”

Gelukkig echter is onze nationale zionistische waakhond, het CIDI, paraat om deze geschiedvervalsing aan de kaak te stellen. CIDI-directeur Naftaniël potesteert in een brief aan het museum dat dit het Geldmuseum onwaardig is. 'In zijn bijdrage, aldus Naftaniel, 'stelt de heer Issa: ''Mijn vader had nog een echt Palestijns bankbiljet. Daar was hij altijd trots op.” Echte Palestijnse bankbiljetten hebben echter nooit bestaan. Tot en met 1917, behoorde het gebied waar de heer Issa op doelt tot het Ottomaanse rijk. De voertaal van de Ottomaanse overheid was Turks, evenals het officiële geld dat in die tijd gebruikt werd....'
'Het getoonde geld is vanaf 1927 in omloop. Tussen 1917, het jaar waarin de Britten de Ottomanen verslaan, en 1922, valt het gebied onder Brits militair en later civiel bestuur. De Britten vervangen officieel het Ottomaanse geld door Egyptisch geld tot 1927, maar er circuleren illegaal allerhande munteenheden in het Britse gebied: het oude Ottomaanse geld, Brits, Frans en Oostenrijks geld bijvoorbeeld. Nergens in de geschiedenis is er sprake van Palestijns geld, evenmin als er ooit sprake is geweest van een onafhankelijke staat Palestina,' aldus het CIDI.

Nee, maar het getoonde, door de Britten uigegeven geld heette wel degelijk 'Palestine Pound'. Zoals ook de Jerusalem Post voor 1948 Palestine Post heette. En zoals op de uit de jaren dertig stammende poster boven mijn bureau ook 'Visit Palestine', staat, een poster wel te verstaan waarin de Joodse gemeenschap in die jaren opriep hun heilige land te bezoeken.
Ik heb altijd - ondanks de duidelijke verschillen van mening tussen ons - een hoge pet op gehad van Ronnie Naftaniel. Maar de laatste jaren vraag ik me vaak af waar hij mee bezig is.

Geen opmerkingen:

Israel breekt met UNRWA en velt daarmee een doodvonnis voor Noord-Gaza

  Israel heeft maandag de samenwerking met UNRWA opgezegd. Op dezelfde dag had de chef van UNRWA, Lazzarini, ook gemeld dat er al twee maand...