woensdag 16 september 2009

EU-waarnemers: één op de drie stemmen voor Karzai was vals



Eén op de drie stemmen voor de Afghaanse president Karzai was vals, heeft de commissie van EU-waarnemers bij de verkiezingen van 20 augustus meegedeeld. Dat zegt de London Times. De commissie kwam met dit oordeel enkele uren voordat de zogenoemde Afghaanse Onafhankelijke Verkiezingscommissie de resultaten bekend maakt. Verwacht wordt dat Karzai ongeveer 54% van de stemmen zal scoren, wat een tweede ronde overbodig maakt.
De EU-commissie baseert haar oordeel op criteria als deze: wanneer bij een stembureau 600 stemmen of meer (meer dan 100%) zijn uitgebracht gaat zij uit van vervalsing. Hetzelfde geldt als bij één stembureau meer dan 90% van de stemmen voor één kandidaat was.
Als de criteria van de EU-commissie worden gehanteerd zakt Karzai's eindresultaat tot ongeveer 47% van de stemmen. In dat geval is wèl een tweede ronde nodig. De resultaten van Abdullah Abdullah, de voornaamste tegenkandidaat van Karzai, stijgen dan naar 31%, zelfs als de ongeveer 300.000 stemmen die in zijn voordeel werden vervalst eveneens ongeldig worden verklaard. Philippe Morillon, voorzitter van de EU-commissie zei dat de commissie niet wil gaan uitmaken wie president van Afghanistan moet worden, maar evenmin medeplichtig wil worden aan verkiezingsfraude.
De commissie schatte dat ongeveer 6 miljoen van de 16 miljoen stemgerechtigden in Afghanistan heeft gestemd.dat wil zeggen: ten hoogste 30%.

Geen opmerkingen:

ICJ geeft Israel opdracht onmiddellijk voedselkonvooien naar Gaza door te laten

  Het Internationale Hof van Justitie (ICJ) in Den Haag heeft Israel donderdag opgedragen ongehinderd voedsel, water en hulp door te laten n...