dinsdag 29 september 2009

Hamas positief over Egyptische voorstel voor verzoening met Fatah

Khaled Meshaal, de secretaris generaal van Hamas, heeft maandag positief gereageerd op de laatste Egyptische voorstellen voor verzoening met Fatah. Meshaal was in Cairo waar hij de zondag besprekingen voerde met Omar Suleiman, de hoogste baas van de Egyptische Mukhabarat (inlichtingendienst) die de leiding heeft over de onderhandelingen.
Op een persconferentie noemde hij de gesprekken uiterst positief en zei hij dat Egypte nu een slotovereenkomst opstelt die het volgende maand op een top wil laten goedkeuren. Enkele punten uit het akkoord die tot nu toe naar buiten kwamen: Hamas is voor ht Egyptische voorstel om in de eerste helft van 2010 Palestjnse verkiezingen te houden (en dus niet in januari zoals Fatah wilde), Ook lijkt het ermee akkoord te gaan dat Gaza onder een vorm van gezamenlijk bestuur komt tot de verkiezingen zijn gehouden en dat de PA-troepen een vinger in de pap krijgen bij het handhaven van de orde. Uit Meshaals woorden kan echter worden ogemaakt dat er nog geen overeenstemming bestaat over het over en weer vrijlaten van gevangenen.

Geen opmerkingen:

VS blokkeert toelating Palestina tot VN

De Verenigde Staten heeft weer een keer zijn recht van veto in de Veiligheidsraad gebruikt om de mogelijkheid te blokkeren dat Palestina een...