dinsdag 6 oktober 2009

Abbas zwaar in de problemen; alleen deal met Hamas kan hem - misschien - nog redden


De Palestijnse president Mahmoud Abbas wordt wegens de beslissing om de stemming over het Goldstone rapport uit te stellen door een nog steeds wassend stroom van kritiek overspoeld. Zijn positie lijkt steeds onmogelijker te worden. Ook regelrechte oproepen om af te treden worden luider.
Syrië liet weten dat Abbas niet welkom was. Hij zou er dinsdagavond naar toe zijn vertrokken. In plaats daarvan ging Abbas een nieuwe ambassade in Rome openen. Dat kwam hem op felle kritiek te staan van Nabil Amr, de uitgaande PLO-ambassadeur in Egypte en tot voor kort één van Abbas' naaste raadgevers. Amr zei niet te begrijpen dat Abbas in dit uur van crisis niet aanwezig was om uit te leggen wat er mis was gegaan. Het opzetten van een commissie van onderzoek, zoals Abbas heeft gedaan, noemde hij een poging de verantwoordelijkheid te ontlopen. Amr, die zijn post in Cairo opgaf uit boosheid over, wat hij noemde,het vervalsen van de verkiezingen op het recente Fatah-congres, zei dat hij nu opstapte uit al zijn functies.
Eerder kreeg Abu Mazen al kritiek uit eigen kring doordat minister van economische zaken Bassam Khoury aftrad uit protest en minister van sociale zaken Majida al-Masri een scherpe veroordeling uitte. Maandag was er een protestdemonstratie van enkele honderden mensen in Ramallah. Verder riep de Israëlisch-Arabische partij Balad om zijn aftreden, meldde het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina dat hij excuses moet maken, kamen er veroordelingen van grass roots-organisaties en waren er uiterst scherpe veroordelingen van de kant van Hamas. Hamas-kopstuk Mahmoud al-Zahar pleitte er zelfs voor Abbas zijn Palestijns nationaliteit te ontnemen.

Ismail Haniyeh, het hoofd van de Hamas-regering in Gaza (foto) hield Abbas verantwoordelijk en zei zei dat het uitstel van de stemming over Goldstone paste in een algehele trend van de PA, waarbij eerst de oorlog was aangemoedigd en Hamas in verklaringen als schuldige werd aangemerkt, en later was aangedrongen op voortzetting van de oorlog. Na de oorlog zou de PA een beroep hebben gedaan op landen in de regio en elders om niet mee te helpen aan de opbouw van Gaza en om het beleg voort te zetten teneinde af te rekenen met Hamas.

Heel belastend was berichtgeving van het Palestijnse nieuwsagentschap Shahab, dat doorslaggevend voor Abbas zou zijn geweest dat de Israëli's gedreigd hadden een videotape openbaar te maken. Op de tape zou te horen en te zien zijn dat Abbas in een gesprek met de Israëlische ministers Ehud Barak en Tzipi Livni opriep de oorlog in Gaza voort te zetten. Eveneens zou er gedreigd zijn met het openbaarmaken van een telefoongesprek van Tayeb Abdel-Rahim, Abbas' rechterhand en bureauchef, met Dov Weisglas, de chef de bureau van de Israëlische stafchef Ashkenazi, waarin Abdel-Rahim gevraagd zou hebben grondtroepen de kampen Shati en Jabalya binnen te laten gaan.

Uit Gaza gingen temidden van alle protesten dinsdag ook stemmen op om de ondertekening van het verzoeningsakkoord tussen Hamas en Fatah uit te stellen. Beide partijen hadden zich inmiddels in principe met de Egyptische voorstellen akkoord verklaard en de Egyptische minister van buitenlandse zaken Ahmed Abul Gheit (foto) had maandag bekend gemaakt dat de ondertekening zal plaatsvinden tijdens slotonderhandelingen in Cairo op 25 en 26 oktober. Een woordvoerder van Hamas zei echter later dat de ondertekening gewoon door zal gaan. De akkoorden voorzien onder meer in een gezamenlijk bestuur over Gaza tot aan verkiezingen in de eerste helft van 2010. Ironisch genoeg zou het besluit van Hamas weleens de redding van Abbas kunnen gaan betekenen.

Geen opmerkingen:

Israel breekt met UNRWA en velt daarmee een doodvonnis voor Noord-Gaza

  Israel heeft maandag de samenwerking met UNRWA opgezegd. Op dezelfde dag had de chef van UNRWA, Lazzarini, ook gemeld dat er al twee maand...