woensdag 7 oktober 2009

Z-Jemenieten willen weer onafhankelijkheid, terwijl de oorlog in het noorden verdergaat


Tienduizenden mensen zijn dinsdag de straat opgegaan in Zuid-Jemen om herstel van de onafhankelijkheid van de vroegere Zuid-Jemenitische republiek te eisen. Meer dan 10.000 mensen demonstreerden in de stad Dhaleh en duizenden anderen hielden optochten in andere steden in de provincies Lahj en Abyan. Zij zwaaiden met vlaggen van het vroegere Zuid-Jemen en riepen de Arabische Liga op om steun te geven aan een hernieuwde scheiding tussen Noord en Zuid.
De demonstraties vielen samen met een bezoek van de secretaris-generaal van de Arabische Liga, Amr Moussa, aan de Jemenitische president Ali Abdallah Saleh voor overleg over de oorlog rond Sa'ada in het noorden tussen de regering en de Zaidi (sji'itische) Houthi-rebellen. Na afloop sprak Moussa de steun van de Liga uit voor de eenheid van Jemen en zei hij dat dat Saleh had gezegd open te staan voor een dialoog met de verschillende politieke richtingen in of buiten Jemen.
Aangenomen wordt dat Moussa bij zijn bezoek heeft aangeboden te bemiddelen. Ook de Egyptische minister van buitenlandse zaken Ahmed Abul Gheit sprak dinsdag steun uit voor de eenheid van Jemen.

De oorlog in Noord-Jemen tegen de Houthi's, die meer politieke invloed en een zekere mate van onafhankelijkheid eisen, is al vijf jaar oud. Sinds 11 augustus is de strijd in alle hevigheid opgelaaid. Er vallen steeds meer slachtoffers en zo'n 150.000 mensen zijn op de vlucht geslagen. De Houthi's maakten op 17 september – onder meer via het posten van video's op YouTube – bekend dat bombardementen van de regering op een markt in een vluchtelingenkamp tenminste 87 burgers hadden gedood. Afgelopen week en de week daarvoor verloor de regering ook twee vliegtuigen. Volgens de Houthi's werd het laatste vliegtuig, een Tupolev-bommenwerper, neergeschoten; volgens de regering was het neergestort door een technisch mankement

Verontrustend voor president Saleh is dat het niet alleen in het noorden, maar ook in andere regio's onrustig is. Met name in het zuiden, dat in 1990 bij Noord-Jemen werd gevoegd, zijn voortdurend rellen en opstanden. Zo vielen in de laatste weken van september tenminste acht doden en enkele tientallen gewonden bij clashes met aanhangers van Tariq al Fadhli, een zuidelijke opstandelingenleider. De straatarme zuiderlingen verwijten het noorden dat zij er sinds de samenvoeging van de twee republieken niets op vooruit zijn gegaan en totaal geen politieke invloed hebben.

Geen opmerkingen:

ICJ geeft Israel opdracht onmiddellijk voedselkonvooien naar Gaza door te laten

  Het Internationale Hof van Justitie (ICJ) in Den Haag heeft Israel donderdag opgedragen ongehinderd voedsel, water en hulp door te laten n...