vrijdag 20 november 2009

Voetbal is oorlog


Van wie is ook weer die uitspraak: voetbal is oorlog? Michels? Happel? Wie het ook was, in het geval van Egypte en Algerije is het bijna letterlijk zo. De foto is genomen tijdens een demonstratie, donderdagavond, voor de Algerijnse ambassade in Cairo, niet ver van waar ik ooit heb gewoond. Er raakten 11 agenten en 24 demonstranten bij gewond en twee politiewagens werden omgegooid. Buitengewoon zeldzaam, dit soort taferelen in Cairo.
De reden was: twee matches tussen Egypte en Algerije in de strijd om deelname aan de wereldcup in 2010 in Johannesburg. De eerste match - in Cairo - werd gewonnen door Egypte (2-0). Beide landen eindigden daarmee gelijk in hun pool, zodat een play off nodig was. Dat werd een wedstrijd in Khartoum, woensdag, waarbij Algerije met 1-0 won. Dat land mag dus door naar Zuid-Afrika.
Maar daar doorheen speelde spanningen die woensdag escaleerden in taferelen waarbij Egyptische fans door Algerijnse fans door Khartoum achterna werden gezeten. Er is intussen een volwassen diplomatieke rel tussen beide landen. Egypte heeft zijn ambassadeur teruggeroepen en beraadt zich op verdere stappen..

Geen opmerkingen:

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...