woensdag 9 december 2009

Ook dinsdag betoging in Teheran, ruim 200 arrestaties

Dinsdag hebben voor de tweede achtereenvolgende dag betogingen plaatsgevonden in Teheran. Ze werden met grof geweld beantwoord. Bassiji braken bestormden collegezalen en andere ruimten van de Universiteit van Teheran en kwamen eveneens in actie bij de Shahid Beheshti-universiteit. In een aantal gevallen werden ruiten gebroken en werd traansgas naar binnen geschoten.
Politiecommissaris Azizollah Rajabzadeh van Teheran maakte intussen bekend dat bij de botsingen 204 mensen zijn gearresteerd, onder wie 39 vrouwen. Procureur-generaal Gholamhossein Mohseni Ejei kondigde daan dat zeer streng tegen relschoppers zal worden opgetreden. Oppostiekringen meldden dat oppositieleider Mir Hossein Mousavi werd bedreigd door een aantal bassiji in burgerkleren. Hij was uit zijn auto gestapt en had hen toegevoegd: Jullie zijn politie. Doe je werk, bedreig me, sla me, dood me.' De agenten in burger lieten hem echter ongemoeid. Maandag, werd Mousavi's vrouw, Zahra Rahnavard, in Teheran lastig gevallen door vrouwelijke bassiji. Ze drongen haar in een hoek en bespoten naar met pepperspray. Dinsdag werd ook bekend dat de autoriteiten de progressieve krant Ayateh Now hebben gesloten. Pikant detail: hoofdredacteur van de krant is Hadi Khamenei, een broer van de Opperste leider van de Revolutie.

Geen opmerkingen:

ICJ geeft Israel opdracht onmiddellijk voedselkonvooien naar Gaza door te laten

  Het Internationale Hof van Justitie (ICJ) in Den Haag heeft Israel donderdag opgedragen ongehinderd voedsel, water en hulp door te laten n...