dinsdag 5 januari 2010

Vanunu en zijn oneindige gevangenschap


De foto toont Mordechai Vanunu tijdens een actie die hem verboden is: hij mag Israël niet verlaten en ook geen contact hebben met buitenlanders. De reden waarom de foto actueel is, is dat Vanunu, die 18 jaar heeft uitgezeten wegens het overhandigen aan de Sunday Times van foto´s van Israëls geheime fabriek van atoomwapens in Dimona, maandag weer was opgepakt omdat hij contact had gehad met een Noorse.
Volgens zijn advocaat, Avigdor Feldman, was de Noorse niet geínteresseerd in atoomwapens maar in Mordechai Vanunu en Vanunu ook voornamelijk in haar. Afgezien daarvan is het twijfelachtig of Vanunu na zo´n lange tijd nog wel iets interssants te melden heeft over de atoomfaciliteiten in Dimona.
Vanunu is intussen weer uit de cel. Een rechtbank in Jeruzalem zette zijn detentie om in huisarrest. Vanunu overhandigde de atoomgeheimen in 1986 en werd nog hetzelfde jaar naar Israël gelokt, waar hij werd veroordeeld. In 2004 werd hij vrijgelaten op voorwaarde dat hij in Israël zou blijven en buitenlanders zou mijden. Het Hooggerechtshof  oordeelde vier maanden geleden dat deze voorwaarden nog zes manden van kracht blijven. Daarna kan Vanunu opnieuw een verzoek doen ze op te heffen.

1 opmerking:

Boris zei

Hij werd van Engeland naar Italie gelokt door een vrouw. Daar werd hij gevangen genomen en gedrogeerd naar Israel ontvoerd.
Zie 'Israel's Secret Weapon'

http://video.google.com/videoplay?docid=178254070504611595#

Israel breekt met UNRWA en velt daarmee een doodvonnis voor Noord-Gaza

  Israel heeft maandag de samenwerking met UNRWA opgezegd. Op dezelfde dag had de chef van UNRWA, Lazzarini, ook gemeld dat er al twee maand...