donderdag 27 mei 2010

Makhoul beschuldigd van spionage voor Hezbollah










Israëlische officieren van justitie hebben donderdag de mensenrechtenactivist Amir Makhoul (foto) voor een rechtbank in Haifa in staat van beschuldiging gesteld van spionage voor Hezbollah. Hij zou in 2008 in Denemarken een ontmoeting hebben gehad met agenten van Hezbollah die hem opdrachten en een computerprogramma gaven om versleutelde boodschappen te versturen via het internet.
Makhoul zou onder meer informatie hebben verzameld over Shin Bet bases in Noord-Israël, over de beveiliging van Shin Bet-baas Yuval Diskin, over een Mossad basis in het midden van het land, een fabriek van defensie-leverancier Rafael en een plaats in Haifa die in de Libanon oorlog van 2006 werd getroffen door raketten van Hezbollah. Ook zou hij verkenningen hebben uitgevoerd op een legerbasis. Verder zou hij een lijst met de namen hebben doorgegeven van zes Israëli's die mogelijk als agenten zouden kunnen worden aangeworven, en analyses hebben geleverd van de politieke trends en de Israëlische maatschappij.
Een hoge Shin Bet functionaris vertelde de krant Haaretz dat een deel van de informatie voor iedereen met twee ogen een een Google Earth programma te krijgen was, maar volgens een legereenheid die over de bescherming van informatie gaat, gaf Makhoul hoogwaardige informatie door, aldus de krant. 
Adalah, het Centrum voor Arabische Minderheidsrechten in Israël, meldde in een verklaring dat Makhoul alle aanklachten heeft ontkend. 
De andere verdachte Omar Sayyid werd eveneens in staat van beschuldiging gesteld. De vertegenwoordigers van de staat zeiden dat Makhoul en Sayyid allebei werden gerecruteerd door Hassan Geagea, een Libanese zakenman die in Jordanië woont.
Makhouls familie heeft gisteren een verklaring uitgegeven onder de naar Emile Zola verwijzende titel 'We accuse' waarin zij zich beklaagt over de manier waarop Makhoul 's nachts van zijn bed werd gelicht, het huis overhoop werd gehaald, Makhoul dagenlang zonder contact met zijn advocaten in isolatie werd gehouden, en waarin zij meldt dat Makhoul klaagt over pijn in zijn hoofd, rug en armen plus een verminderd gezichtsvermogen als gevolg van marteling. Hij zou dagenlang vastgebonden hebben gezeten op een stoel, en van eten, drinken en slaap zijn verstoken, hetgeen illegaal is onder de Israëlische wet. Zij wijzen erop dat zijn advocaten tot gisteren, de dag  van de verklaring, niet zijn medische rapport in de gevangenis hadden mogen inzien, en dat een verzoek van Physicians for Human Rights die op aandringen van Adalah hadden gevraagd hem door een onafhankelijke arts te laten onderzoeken, was afgewezen.
Drie organisaties, Adalah, Physicians for Human Rights en het Publieke Comité tegen Marteling in Israel (PCATI) hebben bij de rechter de eis gedeponeerd dat de omstandigheden waaronder Makhoul is vastgehouden openbaar worden gemaakt. Eerder had Amnesty International al bezwaar gemaakt tegen de manier waarop Makhoul is opgepakt en behandeld,

Geen opmerkingen:

Israel valt Aleppo aan: 42 doden

UPDATED -Israelische luchtaanvallen op de Syrische stad Aleppo hebben vrijdag in alle vroeger 42 mensen gedood, zo meldt het Syrisch Observa...