vrijdag 2 juli 2010

Ankara herhaalt: meer stappen zullen volgen als Israël geen bakzeil haalt









Ben Eliezer (links ) en Davutoglu ontmoetten elkaar al eens eerder, op 23 november 2009 in Ankara.

Interessante coverage van de ontmoeting die - ondanks de dramatisch verslechterde verhouding tussen de twee landen  - woensdag plaatsvond in Brussel tussen de Israëlische minister van Handel, Benjamin Ben Eliëzer en de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu. De Turkse krant Hürriyet berichtte dat Ben Eliezer zou hebben gezegd dat Israël alsnog overweegt compensatie te betalen aan de de slachtoffers van de Israëlische aanval op de Free Gaza Flotilla op 31 mei. In de Israëlische krant Haaretz werd dat vrijdag echter door Ben Eliezers bureau meteen heftig ontkend . Haaretz legde er - zoals ook ander Israëlische kranten - de nadruk op dat Davutoglu had gedreigd het Turkse luchtruim niet alleen voor militaire, maar ook voor burgervliegtuigen te zullen sluiten als niet werd ingegaan op eisen die Turkije eerder al had gesteld.
Welke eisen dat zijn kan nog eens nagelezen worden in het verslag van Todays Zaman, dat op mij de indruk maakt het meest natuurgetrouw te berichten wat er in Brussel is besproken tussen Davutoglu en Ben Eliezer. De krant legt er de nadruk op dat door de Israëlische kant om deze bijeenkomst was gevraagd, kennelijk onder druk van de Amerikaanse president Obama. Turkije was op de vraag ingegaan, omdat ook Ankara niet graag wil dat de relaties zo slecht blijven als ze nu zijn. Maar Davutoglu had nog eens herhaald wat Turkije eerder had gesteld, namelijk dat Turkije tot verdere maatregelen kan overgaan, waaronder sluiting van het luchtruim voor alle Israëlische vliegtuigen, als Israël niet excuses maakt voor de aanval op de Free Gaza Flotilla, compensatie betaalt aan de slachtoffers en akkoord gaat met een internationaal onderzoek naar de gebeurtenissen. Bovendien eist Turkije dat de blokkade van Gaza wordt opgeheven. Ankara had dit alles overigens al eerder aan Israël duidelijk gemaakt, namelijk op 16 juni. (Toen ook werd al bekend gemaakt dat het Turkse luchtruim voor Israelische militaire vluchten was gesloten, evenals een reeks van andere maatregelen in een soort stap-voor- stap downgrading van de relaties als Israël niet op de eisen ingaat).
Binnen de Israëlische regeringscoalitie is door het Brussels gesprek de spanning wat toegenomen. Avigdor Lieberman (Israel Beitenu), in feite toch de minister van Buitenlandse Zaken, wist niets van dit initiatief van Ben Eliezer, terwijl diens partijgenoot Barak (Arbeid) en uiteraard Netanyahu (Likud) wel op de hoogte waren.  

Geen opmerkingen:

Israel valt Aleppo aan: 42 doden

UPDATED -Israelische luchtaanvallen op de Syrische stad Aleppo hebben vrijdag in alle vroeger 42 mensen gedood, zo meldt het Syrisch Observa...