maandag 19 juli 2010

Noodkreet van Gideon Levy


 Sommigen zullen vinden dat Gideon Levy van Haaretz moedig tegen de stroom op zwemt, sommigen zullen dat hij overdrijft, sommigen zullen zeggen dat hij zichzelf overschreeuwt, en sommigen zullen denken dat hij gelijk heeft.
Ik behoor tot de laatste categorie. Levy klinkt soms schril, soms wil je haast niet geloven dat het waar is en soms klinkt het inderdaad alsof hij zichzelf overschreeuwt, maar ik vind het moeilijk om te ontkennen dat hij gelijk heeft. En ik denk dat het niet zijn fout is dat hij klinkt als een roepende in de woestijn.
Zondag schreef hij een column die klonk als een noodkreet. Een column die niet bedoeld was voor nationalisten, racisten en fans van militarisme of fascisme, voor wie 'democratie een tyrannie van de meerderheid is die lak heeft aan de minderheid, die de staat boven alles willen stellen en jodendom boven democratie, die denken willen binden aan vaste patronen, de pers wil breidelen, de academische wereld onder toezicht stellen, burgers ondergeschikt maken aan een eed van loyaliteit. Die willen streven naar een staat waar fundamentele waarden naar de hel kunnen lopen, een staat zonder B'tselem of hooggerechtshof'.
Voor die mensen, zegt hij, schreef hij niet. Maar wel voor diegenen die destijds protesteerden bij de slachtpartijen van Sabra en Shatila, die de geschiedenis kennen, die weten wat democratie is. Die mensen zouden verschrikkelijk bang zouden moeten zijn, zegt Levy,  maar zijn het niet. Ze horen wat er gebeurde met Hanin Zuabi en hoe Arabische Knessetleden worden aangepakt door de centrum- en rechtse partijen. Ze weten dat er een stroom griezelige wetten op stapel staat, zij zien de McCarthy-achtige heksenjacht op NGO's, Knesset-leden en  hoogleraren, maar ze blijven stil. Ze realiseren zich dat er gevaar dreigt dat erger is dan alle dreigingen van buitenaf, maar doen niets. Tegen hen zegt hij: It's coming to you, oftewel het komt ook jullie kant op.

Zij zouden van de geschiedenis geleerd moeten hebben....

.. that regimes that begin to act this way are doomed, that Israel is on a slippery slope, mainly because its control mechanisms have all been rendered impotent, and yet they do not protest. They sense that something terrible is happening, but fool themselves into believing that "it won't happen to me." They hear every day about the growing danger, and they cluck their tongues, sigh, complain and abandon the field. This piece is meant for them.
Zuabi is hounded, MK Ahmed Tibi is threatened - so what, they're Arabs. Those who express unconventional views are denounced as traitors, boycott organizers will be fined, Gaza flotilla participants punished, human rights activists and critics of the Israel Defense Forces outlawed - and the majority of Israelis think that nothing bad will happen to them as a result. (...)

They think it's not nice, but that it won't happen to them. (....)

The time has come to tell them, the ones who have withdrawn and who care only about their own lives, that it's coming. Soon, soon, it will happen to you. It won't stop at the Arab MKs or at the NGOs, not at the universities and not at the demonstrators. It won't even stop at your doorstep. It will enter your daily life. Police violence? It will come to your children, too. Thought police? It will reach you, too. Your newspaper and your television will look different; the Knesset, your courts and your schools will be unrecognizable. It has happened more than once, and it will happen here, too. If not today, then tomorrow. The monster has reared its ugly head, it is approaching all of us, no one remains who can stop it and when it gets here, it will be too late, much too late.
Ze weten dat regimes die zo handelen gedoemd zijn, dat Israël zich bevindt op een hellend vlak, en ze houden zichzelf voor de gek door te denken dat het hun niet zal gebeuren. Maar het zal niet stoppen bij Arabische Knessetleden, NGO's, universiteiten of demonstranten. Het zal jullie levens ook binnendringen. 'Politiegeweld? Het zal ook jullie kinderen overkomen. Gedachtenpolitie? Het zal ook jullie bereiken'. Jullie kranten, tv, de Knesset, rechtbanken, scholen, zullen er anders uit gaan zien. Het is meer dan eens gebeurd en het zal hier ook gebeuren. En als het komt is het te laat.

Wat is dit ? Waarschuwen voor een totalitaire staat, voor naderend fascisme zonder die woorden echt te gebruiken. Maar of het zal helpen?

 PS Wie hieraan nog niet genoeg heeft: Ook Uri Avnery schreef een column die tot nadenken stemt. Over de verloedering van de Knesset. Klik hier 

PS II - Ik had gisteren geen tijd en zie nu pas dat Anja Meulenbelt zondag aandacht aan hetzelfde schonk. Zal vaker gebeuren. We vinden vaak dezelfde dingen belangrijk.

6 opmerkingen:

Daphne zei

Heb een link naar deze post op mijn Facebook geplaatst, vond hem zo goed dat anderen dat ook moeten kunnen lezen.
Hoop dat je dat goed vindt. Kan 't met een druk op de knop weghalen.

Abu Pessoptimist zei

Prima

Marieke zei

Nam de vrijheid deze column op Librarything.com bij de groep Nederlandstalige lezers/geschiedenis te zetten. Al eerder plaatste ik op die site een bericht uit the Pessoptimist bij de engelstalige groep Pro and Con maar vergat dat te melden, waarvoor een verlaat excuus.
Ook daar kan alles elk moment weggehaald worden.

Abu Pessoptimist zei

Ook wat dit betreft: geen enkel bezwaar, integendeel,(zolang het met bronvermelding is natuurlijk).

Marieke zei

Hartelijk dank!

Ernst Raedecker zei

In de NRC van 31 mei 2010 stond een commentaar van Levy over de aanval op het hulpkonvooi. Het gaat allemaal over valse informatieverstrekking, misleidende verklaringen, enz.

Interessant is in dit artikel het stukje over de menukaarten van restaurants in Gaza, waarop we kunnen lezen hoe het ganse volk zich tegoed doet / kan doen aan beef Stroganoff en spinazie-creme-soep. Deze menukaarten werden via het bureau van de Israelische premier uitgedeeld aan journalisten en andere Inoffizielle Mitarbeiter der Hasbara.

Moraal: kijk eens hoe goed "ze" het hebben! Al die verhalen over slechte leefomstandigheden in Gaza zijn staaltjes Greuelpropaganda!

Het even naargeestige als adembenemende van dit soort botte propaganda is dat het zo lijkt op de Duitse propaganda uit de jaren '30 en '40. We kennen uiteraard allemaal scenes uit de film over Theresienstadt, die liet zien hoe goed "de" joden het wel niet hadden.

Uiteraard is er een enorm schaalverschil tussen Gaza en Theresienstadt. Maar de mentaliteit van de propagandisten is hetzelfde: willens en wetens een Zerrbild opbouwen, dingen suggereren waarvan je WEET dat ze niet waar zijn. Bewust en keihard liegen.

Morele verloedering.

Ernesto

VN-commissie: Israel leverde geen bewijs dat UNRWA-personeel deelnam aan aanval

Bij de Columbia universiteit in New York vond een protest plaats -zie onder (Foto van X)                       Israel heeft geen enkel bewi...