vrijdag 2 juli 2010

Twee jaar voor geweldloze verzetsstrijder Abu Rahme uit Bil'in

Adeeb Abu Rahme, bekend van de geweldloze campagnes tegen de Muur in zijn dorp Bil'in op de Westoever, is op 30 juni tot twee jaar gevangenisstraf veroordeeld door een militaire rechtbank in Ofer. Dat meldt Amy Darwish op de Electronic Intifada.
Adeeb zat al in voorarrest sinds 10 juli 2009. Volgens Iyad Burnat van het Volkscomité in Bil'in was de veroordeling van Adeeb, die een uitgesproken voorvechter is van geweldloos verzet, gebaseerd op de getuigenis van vier minderjarige kinderen, een van 14, een van 15 en twee van 16. Zij zouden onder dwang hebben getuigd dat Adeeb hen had aangezet tot het gooien van stenen. Gaby Lasky, Adeebs advocaat, voegde hieraan toe dat de vier kinderen rond half vier  's nachts van hun bed waren gelicht, handboeien om hadden gekregen en geblinddoekt werden. Vervolgens werden ze, zonder eten en drinken en zonder naar de wc te hebben kunnen gaan, pas om 14.00 uur 's middags ondervraagd, zonder de aanwezigheid van een advocaat. Lasky had ook geprotesteerd tegen het feit dat van de wekelijkse protesten in Bil''in tegen de Muur opnamen waren gemaakt die tijdens de ondervaging waren gebruikt, maar tijdens het proces verdwenen waren.
De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch rapporteerde op 5 maart 2010 dat in het algemeen Israëlische processen tegen mensen die geweldloos verzet plegen tegen de Muur, vaak gebaseerd zijn op dubieus bewijsmateriaal en onder dwang verkregen bekentenissen.

Geen opmerkingen:

Israel breekt met UNRWA en velt daarmee een doodvonnis voor Noord-Gaza

  Israel heeft maandag de samenwerking met UNRWA opgezegd. Op dezelfde dag had de chef van UNRWA, Lazzarini, ook gemeld dat er al twee maand...