donderdag 22 september 2011

Duizenden betogen voor staat op de Westoever

Foto Joseph Dana

Duizenden hebben woensdag op verschillende plaatsen op de Westoever gedemonstreerd ter ondersteuning van de lidmaatschapsaanvraag van de Palestijnse Autoriteit in de Verenigde Naties.Het was waarschijnlijk de grootste betoging sinds de dood van Yassser Arafat. In Ramallah (foto's) waren de sprekers onder meer Laila Ghannam, de goeverneur van Ramallah en de secretaris generaal van de Palestijnse Autoriteit Tayyeb Abdul Rahim. In Bethlehem kwamen ongeveer 3000 mensen op de been. in Hebron vormde zich een stoet van wel 2,5 kilometer lenge vanaf het centrale plein en de wijk al-Haras, volgens Ma'an News. Ook in Nablus was een betoging waaraan duizenden deelnamen. 
Foto Ma'an News

De Palestijnse president Mahmoud Abbas is niet van plan het indienen van zijn verzoek om erkenning van een Palestijnse staat door de Verenigde Naties uit te stellen, zoals is voorgesteld door de Verenigde Staten en verschillende Europese landen. Dat heeft een lid van zijn delegatie, Saeb Erekat, woensdagavond gezegd.
Erekat zei dat Abbas de afgelopen drie dagen in zijn gesprekken met alle partijen duidelijk heeft aangegeven dat hij zijn plannen doorzet.
De Amerikaanse president Obama liet gisteren in zijn toespraak voor de Algemene Vergadering nog eens horen dat hij het verzoek niet steunt. De Palestijnen verdienen een eigen staat, maar die kan er alleen komen via rechtstreekse vredesbesprekingen met Israël, zei Obama.Volgens de president is er geen 'shortcut' naar vrede. Het viel op dat Obama de Palestijnen in het geheel niets bood in ruil voor zijn weigering om het verzoek om erkenning in de VN te steunen  Hij zei niets over nederzettingen en ook een verwijzing naar de grenzen van 1967 ontbrak. De president bereikte een toppunt van hypocrisie toen hij de volgende woorden sprak: 
Israel is surrounded by neighbors that have waged repeated wars against it. Israel’s citizens have been killed by rockets fired at their houses and suicide bombs on their buses. Israel’s children come of age knowing that throughout the region, other children are taught to hate them. Israel, a small country of less than eight million people, looks out at a world where leaders of much larger nations threaten to wipe it off of the map. The Jewish people carry the burden of centuries of exile, persecution, and the fresh memory of knowing that six million people were killed simply because of who they were.
And so we believe that any lasting peace must acknowledge the very real security concerns that Israel faces every single day…The Jewish people have forged a successful state in their historic homeland. Israel deserves recognition.
Alsof de Joodse lobby AIPAC zelf, of erger: overijverige Israel-zeloten als 'We stand with Israel',  het voor hem hadden opgeschreven. Het is niet alleen grotendeels onzin (De Arabische Liga nam in 2002 een plan aan dat vrede aanbiedt  als Israel zich terugtrekt uit de bezette gebieden,  en aan welke kant zijn de laatste jaren ook weer de meeste slachtoffers gevallen?)  het slaat ook in het geheel niet op de zaak waar het over ging. Israel geniet allang vrijwel overal 'recognition', maar hier was de aanvraag aan de orde voor het VN-lidmaatschap van een bezet Palestijns ministaatje. Treurig, en uiterst genant als we dit vergelijken met de Obama van zijn toespraak in 2009 in Cairo.  
(Voor de volledige tekst van Obama's toespraak,  klik hier, de site van Occupied Palestine)

Geen opmerkingen:

Israel breekt met UNRWA en velt daarmee een doodvonnis voor Noord-Gaza

  Israel heeft maandag de samenwerking met UNRWA opgezegd. Op dezelfde dag had de chef van UNRWA, Lazzarini, ook gemeld dat er al twee maand...