vrijdag 2 december 2011

Israel verlengt administratieve gevangenisstraf van twee Palestijnse parlementsleden


Een Israelische militaire rechtbank vrijdag heeft de administratieve hechtenis van de parlementariër van Fatah, Hussam Khader, opnieuw met zes maanden verlengd. Administratieve hechtenis is een gevangenisstraf zonder vorm van proces.
Hussam Khader
Khader is een van de belangrijke mensen van de 'jonge garde' van Fatah waartoe ook Marwan Barghouti behoort, die eveneens n een Israëlische gevangenis zit. Khader is kritisch ten opzichte van president Abbas en de huidige leiding, en een sterke voorstander van verzoening met Hamas en de vorming van een eenheidsregering. Het is niet te gewaagd te veronderstellen dat dit iets te maken heeft met de verlenging van zijn gevangenschap.  
Khader (50), afkomstig uit het Balata-kamp bij Nablus, werd gevangengenomen op 2 juni. Het was de 25ste keer dat hij werd opgepakt. Hij heeft bij elkaar negen jaar in Israëlische gevangenissen gezeten. Tijdens de Eerste Intifada werd hij naar Libanon verbannen. In 1994 keerde hij terug.

Nayef Rajoub

Woensdag werd ook al de de administratieve gevangenisstraf van Nayef Rajoub uit Dura bij Hebron verlengd met zes maanden. Het was de derde keer dat dit gebeurde. Rajoub werd op 1 december 2010 gekidnapt uit zijn huis in Hebron. Ook Rajoub (53) is een parlementslid. Hij is lid van Hamas en was kort minister van Waqf (Religieuze zaken) in de regering die in 2006 werd gevormd na de verkiezingsoverwinning van Hamas. Hij werd kort daarop gearresteerd en zat vier jaar uit.
Rajoub, die een broer is van Jibril Rajoub, de voormalige PA-veiligheidschef op de Westoever en een belangrijk lid van Fatah,  zat eerder in 1989 een jaar uit wegens zijn affiliatie met Hamas. In 1992 zat hij een half jaar in administratieve hechtenis en werd hij naar Libanon gedeporteerd  Na terugkeer in 2005 werd hij opnieuw onder administratieve hechtenis geplaatst.

Geen opmerkingen:

ICJ geeft Israel opdracht onmiddellijk voedselkonvooien naar Gaza door te laten

  Het Internationale Hof van Justitie (ICJ) in Den Haag heeft Israel donderdag opgedragen ongehinderd voedsel, water en hulp door te laten n...