dinsdag 19 juni 2012

Israel kondigt voor de tweede keer in een week de sloop aan van tientallen huizen in regio Hebron

Gezicht op Beit Ummar (Active Stills/Oren Ziv)

Het Israelische leger heeft maandag in het dorp Beit Ummar (bij Hebron)  slooporders overhandigd voor 35 huizen, zo heeft Mohammed Ayyad Awad, lid van het Volksverzetscomité tegen de Muur, meegedeeld. De betreffende huizen staan in de buurt van de nederzetting Karmi Zur. Als de bewoners van de huizen bezwaar willen aantekenen moeten zij zich voor 3 juli melden bij de militaire rechtbank in Beit El.
Het is de tweede keer binnen een week dat het Israelische militaire gezag dat de misleidende naam 'Civil  Administration' draagt aankondigingen van een dergelijke massa-sloop uitreikt. Afgelopen dinsdag werden in het dorpje Susya, nabij de Israelische nederzetting van dezelfde naam, orders uitgereikt voor de sloop van het totale dorpje, bestaande uit 52 onderkomens.    

Druivenoogst in Beit Ummar, met op de achtergrond huizen van de nederzetting Karmi Zur. De nederzetting ligt 400 meter van Beit Ummar en is gebouwd op land van inwoners van Beit Ummar dat is onteigend. De toegangsweg naar Karmi Zur loopt vlak langs huizen van Beit Ummar en dat leidt regelmatig tot problemen. (Foto Michael Loadenthal)

9 opmerkingen:

Anoniem zei

ongelooflijk, vorig jaar nog geweest met Breaking the silence. Mensen rondom Hebron hebben bijna niets, tenten,hutten, schoolgebouwtje, geiten, zonnenpanelen en een windmolentje. Waterputten zijn onklaar gemaakt dmv een halve auto en rotsblokken.
Wat een beschaving, men kijkt toe en is daardoor mede verantwoordelijk.
Jose

Abu Pessoptimist zei

José,
helemaal mee eens. Toen ik 3,5 jaar geleden aan dit blog begon wist ik nog niet half wat ik me op de hals haalde. Terwijl ik toch ook toen al echt wel wist dat er veel was dat niet deugde.
Maar op het ogenblik is het niet bij te houden. De hasbara-types en de ChristenUnie types als Joel Voordewind denken in hun simpelheid misschien dat mensen zoals jij en ik door een soort wrok tegen Israel worden gedreven, maar zij zijn dan ook door hun pro-Israel oogkleppen niet in staat de optelsommen te maken. Optelsommen van onterecht gevangen gehouden mensen; mensen die worden neergeschoten alsof het konijnen zijn zonder dat er een haan naar kraait; agressie en paranoia jegens buurlanden; racisme jegens alles wat niet Joods is (dus ook vluchtelingen uit Afrika); vandalisme van moskeeën, boomgaarden en bouwland; diefstal van land, huizen en hulpbronnen als water; de manier waarop verzet - ook geweldloos verzet - genadeloos en wreed wordt onderdrukt; de onterechte slooporders en de families die dakloos worden. En over dat alles ook nog de deprimerende kaasstolp van de bezetting, die mensen afsluit van de wereld, van elkaar, en van een toekomst.
Het lijkt wel of het steeds meer wordt en sneller elkaar opvolgt. Ik kan er soms niet meer echt tegen. Vaak blog ik dan uit een soort plichtsbesef dat het nodig is dat de wereld dit weet. Maar de wereld wil het volgens mij helemaal niet weten, althans de overgrote meerderheid wil dat niet. Zijn er echt nog grotere rampen en bloedbaden voor nodig, voor het duidelijk wordt??

Esther zei

Terecht worden al die illegale bouwsels en tenten weggehaald. Arabieren staan niet boven de wet. Als men in Nederland dergelijke zaken zou uithalen komt de sloop ook langs.

Abu Pessoptimist zei

Esther,
Tuurlijk. 'Illegale bouwsels'. In hun eigen land wordt het de Palestijnen te bouwen of huizen te bezitten waarvan Israeli's uitmaken dat ze er niet hadden mogen staan, al stonden ze er al honderden jaren.
Je vergelijking met Nederland lijkt nergens op. Is Nederland bezet? Of wil je het vergelijken met de Duitse tijd toen huizen werden gevorderd voor de bezettingstroepen en mensen uit hun huizen langs de kust werden verjaagd omdat daar de Atlantikwall moest verrijzen? Dan lijkt het er wel een klein beetje op, al is de Westoever veel erger.

Abu Pessoptimist zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Anoniem zei

http://maannews.net/eng/ViewDetails.aspx?ID=483807
Kijk eens aan, fotograferende kolonist rondom Hebron. Hij maakt foto's en het leger deelt orders tot vernietiging uit. Zelfs projecten betaald door internationale NGO's worden vernield.
http://www.maannews.net/eng/ViewDetails.aspx?ID=496660
Kijk naar de huizen die men wil vernietigen.Schandelijk hoe mensen dit kunnen verdedigen.
Jose

Abu Pessoptimist zei

De 'NGO' Regavim werd ook al genoemd in mijn stukje over de slooporder voor het hele dorpje Susya. http://abu-pessoptimist.blogspot.nl/2012/06/israel-verordonneert-de-sloop-van-een.html

Esther zei

Het lijkt mij sterk dat tenten het honderden jaren uithouden.

Overigens dien je beter te lezen want ik schreef niets over 'Duitse tijd'. Geen idee waarover je het zelfs maar hebt. Machteloos gebaar van je, Abu (ook je kritiek op een typefout (die jij zelf ook maakt).

Abu Pessoptimist zei

Esther, jij maakte een taalfout, ik een typefout (woorden 'onmogelijk gemaakt' weggevallen) Gebeurde in haast, maar evengoed fout. Dat wel.
Wie moet er beter leren lezen? In Beit Ummar staan helemaal geen tenten. De mensen daar wonen in huizen. Als je het over tenten hebt dan betreft dat een vorig stukje op dit blog, dat ging over Israels voornemen om het volledige dorpje Susya weg te vagen, dat al honderden jaren bestaat. De inwoners woonden vroeger met name in grotten, maar die zijn door het leger opgeblazen in de jaren '80, omdat ze zich dicht bij archeologische overblijfsels bevonden die nu door de kolonisten worden geëxploiteerd.
Sindsdien 'kampeerden' de inwoners een eindje verderop in makeshift huizen en tenten, op hun eigen grond. Jij haalt twee verhalen door elkaar en leest onvolledig, niet ik.
En inderdaad, ik haalde de Duitse tijd in Nederland erbij. Omdat jij het hebt over 'de wet'. En omdat 'de wet' op de Westoever nu net zo 'wettig' en legaal is als destijds de wetten in Nederland, toen we hier de bezetting van nazi-Duitsland hadden.

ICJ geeft Israel opdracht onmiddellijk voedselkonvooien naar Gaza door te laten

  Het Internationale Hof van Justitie (ICJ) in Den Haag heeft Israel donderdag opgedragen ongehinderd voedsel, water en hulp door te laten n...