zaterdag 9 juni 2012

Xenofobisch Egypte

 Hier iets dat duidelijk maakt dat het met Egypte steeds verder de verkeerde kant opgaat. Een  filmpje, vertoond op de Egyptische staats-tv, waarin wordt gewaarschuwd om niet al te broederlijk om te gaan met vreemden. Praat niet met ze. Misschien zijn het wel spionnen. 'Elk woord heeft zijn prijs.'
 Dit is het Egypte uit de tijd van Sadat en Mubarak waar toeristen de bruggen over de Nijl niet mochten fotograferen omdat dat strategische geheimen zou prijs geven. Het xenofobische Egypte van voor de revolutie. Zo ken ik het weer. (De video is overgenomen van de site van Arabist. Iemand had hem een tape met vertaling toegespeeld).

Update, zondag:   Het filmpje is van de buis gehaald. De vele boze reacties - van Egyptenaren zelf - lijken te hebben gewerkt.  
    


Op mijn Engelse blog staat nog een verhaal dat de groeiende brutaliteit van de contrarevolutie lijkt te illustreren: een aanval van onbekend 'tuig' op vrouwen die demonstreerden tegen seksueel geweld. De vrouwen werden beschermd door een groep mannen, maar desondanks in een hoek gedrongen, bedreigd, mishandeld en betast. Het was geen spontane actie. De vrouwen demonstreerden tijdens een demonstratie tegen de kandidatuur van Ahmed Shafiq voor het presidentschap. De actie van het 'tuig' (we hebben eerder zulke acties gezien in Egypte) leek terdege voorbereid en bedoeld vrouwen te ontmoedigen deel te nemen aan demonstraties. 

6 opmerkingen:

Anoniem zei

het ligt er maar net aan waar je naar kijkt op de tv, wij hebben de hele avond een interessant gesprek met Baradei gevolgd. Moed verliezen is makkelijk, elkaar blijven bemoedigen en samen blijven geloven, dat bewonder ik enorm in Baradei. En elkaar aan kijken en groeten op straat. Gewoon blijven doen, ik kreeg een schitterend gedicht waarvan de laatste regel zo gaat: earth will be safe if we feel enough safety in ourselves. Ik weet het, alle ja maars, en toch is dit waar. Daniella, Cairo

Esther zei

Abu, je bent een onverbeterlijke dromer en socialist die denkt dat islam geen totalitaire ideologie is. Je weet dat een vrouw een gebruiks- en verbruiksartikel is in een islamitisch land, minder waard dan een kameel of geit.
Er is niet één enkel islamitisch land dat de mensenrechten onderschrijft en toch zijn zij lid van de VN. Iedere veroordeling van de VN over wat dus momenteel in Syrië gebeurt is daarom een lachertje, want zou zouden hun eigen volk direct afslachten als zij het nodig vinden om de macht in handen te houden. Zij zouden weer de (eeuwige) socialistische sukkels van de westerse staten voor hun karretje spannen om het land binnen te vallen zodat de oppositie de slachtingen kan voortzetten zoals nu begaan door Assad. Wordt Assad vervangen komt de slachting onder Christenen er bij.

Na Libië is politiek links duidelijk niets wijzer geworden.

Abu Pessoptimist zei

Esther,
dit is een blog voor mensen die in de Arabische wereld, de islam, de Palestijnen, Israel en de tegenstellingen en problemen in de regio zijn geïnteresseerd en daar genuanceerd over kunnen en willen nadenken. Jij wilt en kunt dat niet. Ik zou zeggen: ga je ergens anders vermaken. Ik ga je nu echt censureren. Zinnige opmerkingen over het onderwerp laat ik door, generaliserende, racistische borrelpraat als dit kap ik van nu af af.

Abu Pessoptimist zei

Danielle,
Natuurlijk is wat je schrijft waar, en natuurlijk moet je (moeten we) de moed niet verliezen en blijven hopen dat Egypte de goede kant opgaat. Maar we moeten wel realistisch blijven. Je kop in het zand steken is ook fout.

Anoniem zei

ja dat is ook zo, ik ben dan weer blij als ik vandaag lees dat ze gestopt zijn met die spotjes op staats tv. Ik zou dan geinteresseerd zijn in de vraag voor welke druk ze gezwicht zijn, als dat onder druk van activisten is zou dat wel een prettig teken zijn. Baradei zei vorig jaar: het probleem van de Egyptenaren is dat ze elkaar niet vertrouwen. Als mensen dus doorkrijgen hoe ze gemanipuleerd worden door de staat is dat wel winst te noemen. En hulde aan de activisten. Het vrouwenabuse probleem is ook ingewikkeld. Hopelijk komt er weer een grote protestmars net als vorig jaar na de mishandeling van verschillende vrouwen op het Tahrirplein. De stem van de vrouwen is ongeveer het hart van de revolutie ik ben benieuwd of er meer nieuws komt over wie de aanvallers van gisteren waren. groet, Daniella

Anoniem zei

Esther heft grotendeels gelijk, het mishandelen van vrouwen is normaal in de islam en zul je net zo goed van de politiek correcte moslims zien.

Jammer dat je toch weer naar de censuurknop moet grijpen, dat is wel een zwaktebod.

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...