vrijdag 10 augustus 2012

Bij de dood van Marvin Hamlisch



Deze week overleed Marvin Hamlisch, Amerikaans componist en arrangeur die de muziek componeerde voor meer dan 40 films, waaronder Sophie’s Choice, Ordinary People, The Swimmer, Three Men and a Baby, Ice Castles, Take the Money and Run, Bananas, Save the Tiger, en als laatste The Informant! (2009). Daarnaast schreef hij een musical,  songs, deed hij tv-shows en schreef hij de muziek voor een concerttournee van Barbra Streisand (1994). Ook was hij 'pricipal pops conductor' van het Pittsburgh Symphony Orchestra, Milwaukee Symphony Orchestra, Dallas Symphony Orchestra, Pasadena Symphony and Pops, Seattle Symphony and San Diego Symphony.
Vrijwel niemand won zoveel prijzen voor zijn muziek als Hamlisch. Daaronder waren Emmy's, Grammy's, Oscars en een Tony, terwijl songs als "Life's What You Make I"t en "The Way We Were"  (voor Barbra Streisand) hem Golden Globes opleverde. Voor de muziek van de Broadway musical "A Chorus Line" (1975) won hij een Pulitzer Prize.
Hamlisch was ooit een soort wonderkind en werd al op zijn zevende toegelaten op de Juilliard School of Music. Hij begon zijn carrière als pianist met wie Barbra Streisand oefende voor 'Funny Girl'. Via producer Sam Spiegel die hem inhuurde als pianist op feesten, belandde hij bij de film. Dat hij een voortreffelijke pianist was is te horen op het videofragment hierboven, waar hij de song  "Nobody Does It Better" speelt, die hij schreef voor de Bond-film "The Spy Who Loved Me" (1977).
Minstens zo bekend is zijn bewerking van muziek van Scott Joplin voor de film  "The Sting" (zijn derde Oscar). Voor deze film schreef hij zelf ook een aantal nummers, waaronder 'The Glove", het fragment hieronder. Op het moment dat hij stierf werkte Hamlisch aan een musical en muziek voor een film van Steven  Soderbergh over de pianist Liberace. Hamlisch werd 68 jaar.
 

Geen opmerkingen:

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...