zaterdag 6 april 2013

Islamofoob Jansen mag zijn zegje komen doen bij de LJG-Amsterdam

Op zondag 14 april spreekt Pamela Geller in de Great Neck synagoge in New York. Voor wie niet weet wei Pamela Geller is: zij is een van de leidende islamofoben van de VS. Ze behoort tot het clubje van Robert Spencer, David Horowitz, Daniel Pipes Wafaa Sultan en hoe ze verder ook allemaal mogen heten. Het  clubje vrienden,  zeg maar, van Geert Wilders. Ze is ook letterlijk een vriend, bewonderaar zelfs, van Wilders zoals te zien is op haar site, Atlas Shrugs (nee, ik geef geen link). Waar ze het in die synagoge over gaat hebben is niet duidelijk, maar het zal wel gaan over 'muslims under your bed', zoals Philip Weiss van de site Mondoweiss schrijft.
Een groep die zich 'Jews Against Islamophobia Coalition' noemt heeft zich tegen deze spreekbeurt gekeerd. Der groep waar Jewish Voice for Peace (JVP), Jews for Economic and Racial Justice en Jews Say No! deel van uitmaken probeert de afspraak ongedaan te maken. Niet omdat zij tegen de vrijheid van meningsuiting zijn, schrijft Rebecca Vilkomerson van JVP:
“Our job is not to be absolute civil libertarians. We do believe in free speech, but we also believe there are limits to that… Our mission statement says we will always take a strong stand against racism and bigotry in all of its forms, and that’s part of this.”
Mevrouw Geller werd om en wederwoord gevraagd door de Joodse krant The Forward en zij antwoordde met onder meer deze tekst
 These are not truly Jewish organizations. Their fundamental allegiance is to the political left. They are consistently anti-Israel, and manifest complete indifference -- or worse -- when innocent Jews are murdered in cold blood by Islamic jihadists, and when the Gaza Muslims celebrate those murders. Jewish history is plagued with these quislings, who are willing tools serving as the public face for supremacists and annihilationists. The left uses these Jews to defame and destroy a Jew who is truly standing up for Israel and for the principles of freedom and human rights that the Jewish State represents. It's inexcusable. The kapos had guns to their heads. What's their excuse?
Ik had geen melding gemaakt van de spreekbeurt van mevrouw Geller en haar liefelijke reactie op het verzet dat daartegen was gerezen, als niet - toevallig - een week eerder, namelijk zondag 7 april, de heer Hans Jansen is uitgenodigd zijn zijn mening te geven in de synagoge van de Liberaal Joodse Gemeente in Amsterdam. Ook in dit geval geen titel, maar ook in dit geval is het veilig om aan te nemen dat het zal gaan over 'moslims onder uw en mijn bed'. Professor Jansen ('Arabist Jansen') is namelijk iemand die, alhoewel opgeleid als kenner van de Arabische taal en islamitische cultuur, in de loop der jaren is afgegleden tot een soort zelfde niveau als van 'la Geller', alhoewel alleen misschien net iets minder hysterisch. We kennen hem intussen allemaal van het proces Wilders waar hij - als getuige à décharge - afgezien van een tragi-komische zijsprong over een etentje waar een poging zou zijn gedaan om hem te beïnvloeden - zulke enormiteiten beweerde als dat de Koran meer antisemitische uitspraken zou bevatten dan Hitlers Mein Kampf. (Jansen verschool zich daarbij achter een zekere Bill Warren in de VS, een volstrekt obscuur iemand zonder enige kwalificatie op dit gebied. Warren is opgeleid als .. natuurkundige. ).   

Er valt wel meer te vertallen over de onverdedigbare nonsens die de wetenschapper Jansen in de loop der jaren heeft uitgekraamd. Te beginnen met het enige wetenschappelijke werk dat hij ooit heeft geschreven, The Neglected Duty (1986) naar aanleiding van de moord op Sadat, waar ook van alles aan rammelde. Maar laten we eens zien wat Michiel Leezenberg, docent filosofie aan de UvA en kenner vcan de islamitsiche filosofie, al in 2008 over hem zei. Na te hebben vastgesteld dat Jansen al jaren niet meer voor vakgenoten schreeft maar zich uitsluitend richtte tot het grote publiek: 
 Hoe zit het echter met het wetenschappelijke gehalte van Jansens werk? Eén ding dat onmiddellijk opvalt is dat hij grotendeels de discussie met vakgenoten uit de weg gaat. Zo is hij in vaktijdschriften bij herhaling gewezen op - soms forse of elementaire - vertaalfouten en andere gebreken, maar daar heeft hij nooit op gereageerd. Het enige wat hij aan dergelijke kritiek lijkt over te houden is een blijvende wrok tegen degenen die hem geuit hebben. Voorts suggereert hij geregeld dat hij, anders dan talrijke (doorgaans niet bij naam genoemde) collega’s, zich niet laat verblinden door politiek-correcte dogma’s, en ook de negatieve kanten van de islam durft te belichten. Zelf zou hij dus alleen maar objectieve wetenschap beoefenen.
Tegelijkertijd legt Jansen echter een opmerkelijke belangstelling aan de dag voor pseudo-wetenschappelijke prietpraat. Zo steekt hij overal de loftrompet van Bat Ye’or, die in Eurabia de hysterische samenzweringstheorie verkondigt dat de EU samen met de Arabische Liga werkt aan een programma om Europa te islamiseren, en die in elk vriendschappelijk gebaar richting moslims een teken van zelfopgelegde dhimmitude of onderdanigheid ziet. ‘Het is allemaal gedocumenteerd,’ zegt Jansen over Eurabia; maar wie dat boek met een minimum aan kritische zin leest, ziet al gauw dat Ye’or helemaal niets documenteert, behalve een goedbedoeld cursusje Arabisch hier en een krachteloze oproep tot wat meer solidariteit met de Palestijnen daar. Ook bezondigt ze zich aan de meest elementaire, en zo te zien opzettelijke, begripsverwarring tussen islamitische jihad, Palestijns verzet, Arabisch nationalisme en zelfs nazisme. Tsja.
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Hans Jansen
 
Het is verleidelijk  Leezenberg verder te citeren, als hij het heeft over Hansen's boek  'Islam voor varkens, apen, ezels en andere beesten', waarin Jansen de meest grove gevolgtrekkingen maakt, soera's uit de Koran onvolledig citeert, uit hun verband rukt of  er gewoon maar wat op los kletst. Maar men leze zelf, de recensie - uit het blad ZemZem - staat hier.  Voor wie Leezenberg niet wil geloven is er ook nog een discussie tussen Hassnae Bouazza en Jansen waaruit eveneens Jansens inventieve manier van Koran lezen blijkt. En wie dan nog twijfels heeft, moet vooral zelf maar de Koran ter hand nemen, want Jansen is nog net wel zo eerlijk dat hij de vindplaatsen aangeeft.

Deze man komt dus praten bij de Liberaal Joodse Gemeente (LJG) in Amsterdam. En vermoedelijk niet omdat ze daar meer te weten willen komen over de islam, maar omdat daar types aan de leiding zijn die bevestigingen willen horen van hun vooroordelen over de bloeddorstige en antisemitische gezindheid van moslims in het algemeen en Arabieren in het bijzonder. Heel handig als je jezelf ervan wilt overtuigen dat het conflict in Israel/Palestina niet gaat over burgerrechten en land, maar over een ruzie van beschaafde Joodse blanken met bloeddorstige wilden.    
De LJG-Amsterdsam is wat dit betreft langzamerhand een treurig soort reputatie aan het opbouwen. Tot twee keer toe mocht daar een orkestje van het Israelische leger komen spelen - dat leger dat zo dapper huishoudt in Gaza. De laatste keer - in november 2012 - viel het optreden zelfs ongeveer samen met een slachting die nog aan de gang was. Een jaar geleden was er ook al een gênante middag met de Israel-heeft-altijd-gelijk-types Hans Moll en Ratna Pelle die kwamen vertellen dat de rest van de wereld die niet vindt dat Israel-altijd-gelijk-heeft, schandalig bezig is. En nu dus Jansen die komt vertellen dat er met die moslims niks te beginnen valt. In de tussentijd zijn er - tenzij ik iets heb gemist - geen bijeenkomsten geweest met echte kenners van de regio en/of de islam. En dsan te denken dat ik ooit - ruim 35 jkaar geleden -  mijn belangtselling voor het beroep van Midden-Oostenjournalist ontwikkelde omdat ik me erover ergerde dat veel mensen in kringen van Joods-Nederland de mond vol hadden over 'de Arabieren' en 'de Islam' maar er in feite geen fluit van bleken te weten. In al die tijd is het er niet beter op geworden. Al is het dus gelukkig nog niet zo erg als Amerika, waar behalve 'La Geller', Daniel Pipes en anderen uit die kring, ook Wilders zelf regelmatig in synagoges mag praten. Maar misschien gaan we hier die kant ook nog wel op.

5 opmerkingen:

Daniella van den Akker zei

de nietliefhebbers van Bassem Youssef zeggen dat hij de islam belachelijk maakt en de liefhebbers van Bassem Youssef zeggen dat de moslimbroeders en aanverwanten de islam belachelijk maken. maken ze zich dan allebei niet schuldig aan hetzelfde: ik bepaal wat de goede islam is. Mevr Geller bepaalt wat een goede Jood is. Denken de waarheid in pacht te hebben maakt de kloof alleen maar dieper. hoe zouden we als mensheid toch eens af kunnen komen van het obszelf ingraven in het eigen gelijk, ik heb de moed inmiddels opgegeven.

Anoniem zei

En dan te bedenken dat zij met scholen in de omgeving samenwerken om meer begrip voor elkaar te krijgen. Hou toch op zeg, helemaal klaar met die synagoge .
gr. Jose

Abu Pessoptimist zei

Ai José, dat is inderdaad een punt: programma's samen met het naburige ROC om meer begrip te kweken, met name onder de moslim scholieren. Misschien kunnen ze vragen of Jansen ook in dat programma kan deelnemen om die islamitische scholieren wat meer begrip voor hun eigen achtergrond bij te brengen.

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

MaartenJan, op Jansens wetenschappelijke conduitestaat staat ook zijn steun aan en ondersteuning van het tot nu toe enige wetenschappelijk standaardwerk in de Nederlandse taal over Hamas, van de geleerde Wim Kortenoeven. Dat had je ook wel eens mogen vermelden, in plaats van alleen maar weer zo negatief over Jansens wetenschappelijke statuur te schrijven.

Abu Pessoptimist zei

Ik wilde het stukje niet nog langer maken, Jaap. Maar je hebt absoluut gelijk. Ook het werkje van Kortenoeven over Hamas, dat met hulp van Jansen tot stand kwam, geeft een goed inzicht in het wetenschappelijke gehalte van de denkbeelden van islamofoob Jansen. Ik verwijs bij deze nog maar eens naar mijn stukje over Kortenoevens meesterwerk. http://abu-pessoptimist.blogspot.nl/2009/02/twee-soorten-watchers-twee-soorten.html

ICJ geeft Israel opdracht onmiddellijk voedselkonvooien naar Gaza door te laten

  Het Internationale Hof van Justitie (ICJ) in Den Haag heeft Israel donderdag opgedragen ongehinderd voedsel, water en hulp door te laten n...