woensdag 8 mei 2013

Dag van Jeruzalem?


Palestijn op leeftijd viert Yom Yerushalayim.

Vandaag, 8 mei, vieren de Israeli's wat zij Yom Yerushalayim noemen, Jeruzalem-dag, de verjaardag van de  'hereniging' van Jeruzalem (de verovering en daaropvolgende illegale annexatie van Oost-Jeruzalem in 1967). Burgemeester Nir Barakat van de stad gaf ter gelegenheid daarvan een lang interview dat vandaag in de krant Times of Israel staat. Daarin zei hij dat de stad nooit meer zal worden gedeeld wat hem betreft. Hij raadde de Palestijnen aan Ramallah maar Jeruzalem te noemen. En hij zei een Jeruzalem onder Joods bestuur voor te staan waar alle volkeren gelijkelijk welkom zijn.
Palestijnen moeten ter gelegenheid van de Dag van Jeruzalem bidden in de open lucht. 

De werkelijkheidswaarde van Barkat's woorden kon meteen aan de hand van de feiten worden getoetst. Israel sloot gisteren de toegang naar de Aqsa moskee op de Haram al-Sharif af en liet slechts een beperkt aantal mensen door. Op de bovenste twee foto's (Tali Mayer/Activestills.org) is achtereenvolegsn te zien hoe een oudere Palestijnse man reageert als de de politie pepperspray inzet om mensen te weren, en hoe Palestijnse mannen en vrouwen die niet naar de moskee mochten, dan maar buiten de esplanade in de open lucht bidden.
 Op de onderste foto (Ma'an) zien we vervolgens hoe een grote groep Joodse kolonisten - onder begeleiding  van de Israelische politie - wèl werd toegelaten om op de Haram al-Sharif (voor Israeli's: de Tempelberg) om daar te bidden. Dat gebeurde vandaag (woensdag) overigens voor de tweede achtereenvolgende dag.
 
Kolonisten op de Tempelberg. 

Een verdere illustratie van het waarheidsgehalte van Barkat's woorden was dat eveneens vandaag ook de Groot-Mufti van Jeruzalem, Sheikh Muhammad Hussein, werd opgepakt. Leden van de Shin Bet, de binnenlandse veiligheidsdienst, haalden hem in de vroege ochtend op van zijn huis in de wijk Jabal al-Mukabbir van Oost-Jeruzalem en namen hem mee naar het politiekantoor en detentiecentrum Russian Compound voor ondervraging.
De allerbeste weerlegging van Barakat's woorden kwam echter van de Vereniging voor Burgerrechten in Israel, ACRI. Zij kwamen ter gelegenheid van Yom Yerushalayim met een fact sheet dat in koele cijfers laat zien hoe de Palestijnen van Oost-Jeruzalem sinds de 'hereniging' op alle mogelijke manieren worden achtergesteld, onderdrukt en verdreven. Klik hier voor de inhoud (of kijk op mijn zusterblog).

Update: Lezeres Corrie stuurde ook nog het volgende video filmpje van de gang van zaken op 7 mei, dus de dag voor de Dag van Jeruzalem. Te zien is hoe een grote politiemacht de islamitische gelovigen wegstuurt bij de ingang van de Aqsa-moskee. Daarbij wordt flink gespoten met pepperspray, worden mensen gearresteerd en weggesleept alsof het vee is en meppen uitgedeeld. Aan het eind van het filmpje is de mufti, Mohammed Hussein, te zien die zich - met de rest van de aanwezigen - boos maakt. Mogelijk is hij om die reden vandaag opgepakt.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Ow8nbmfVj3s
Corrie

Abu Pessoptimist zei

Veel dank, Corrie. Ik heb het filmpje overgenomen, ik neem aan dat je daar geen bezwaar tegen hebt.

Anoniem zei

Ik heb het van facebook. Ik weet niet meer precies van wie, maar die persoon zal er zeker geen bezwaar tegen hebben.

Corrie

Anoniem zei

Ronny Naftaniel twitterde dat de groot Mufti van Jeruzalem wegens aanzetten tot haat is opgepakt. Objectief is de oud medewerker van het CIDI of toch niet?
gr. Jose

Abu Pessoptimist zei

Naftaniel twitterde wat de Israelische politie had gezegd en wat klakkeloos door de Israelische kranten was overgenomen. Op de video is te zien wat daar van waar was. Maar zo werkt het dus helaas: de Israelische kranten en het CIDI doen bij dit soort zaken meestal geen moeite de werkelijkheid te achterhalen. (Overigens werkt Naftaniel nog wel bij het CIDI - als adviseur. Hij vertrekt pas echt in november).

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...