donderdag 3 juli 2014

Heftigste rellen sinds jaren in Oost-Jeruzalem na moord op tiener, zeker 240 gewonden


Oost-Jeruzalem was woensdag het toneel van de heftigste onlusten in jaren na het bekend worden van de ontvoering van en moord op de 16-jarige Mohammed Abu Khdeir uit Shu'afat. Honderden, duizenden Palestijnen gingen de straat op en maakten in de loop van de dag een waar slagveld van Shu'afat. De rellen sloegen later over naar het vluchtelingenkamp Shu'afat, Silwan, At Tur,  Issawaiya, Jabal Mukaber en Eizariya. De rellen duurden tot laat in de ochtend.
Donderdagochtend werden nieuwe rellen gemeld. Ma' an meldde dat tenminste één man levensgevaarlijk gewond is. In het Oosteklijke deel van d esdtad was bovendien een algemene staking aan de gang.
De site Arab48 rapporteert dat volgens medische bronnen gisteren bij de rellen zeker 240 gewonden zijn gevallen  door ''rubberkogels, granaatscherven van traangasgranaten of stungranaten en door overdoses traangas. Tijdens de rellen werden grote vernielingen aangericht aan onder meer de sneltram die langs Shu'fat naar de nederzettingen rondom Jeruzalem gaat. Arab 48 meldt dat een grote politiemacht en het leger bij de wijken zijn samengetrokken omdat nieuwe uitbarstingen worden gevreesd en dat Shu'fat tot gesloten militair terrein is verklaard.
The Beit Hanina light rail station (Photo: Elior Levy)
Vernield light rail station in Beit Hanina (YNet)
De Hebreeuwstalige Israelische pers meldde woensdag overdag wel dat er rellen gaande waren, maar berichtte niet meer over het verdere verloop ervan. Donderdagochtend werd er zelfs niets meer over gemeld, mogelijk op last van hogerhand. Zo werd ook de moord op de 16-jarige Mohammed Abu Khdeir woensdag en donderdag afgedaan als nieuws waarvan niet duidelijk was wie het gedaan had. Terwijl de Los Angeles Times schreef dat buren van de jongen hadden gezien dat hij door mannen die waarschijnlijk Israeli's waren werd gedwongen in een auto met Israelisch nummerbord te stappen, dat dit nummer bij de politie bekend was en dat de politie ook beschikte over opnamen van veiligheidscamera's, schreven Israelische kranten woensdag dat onduidelijk was of het in het bos bij Deir Yassin gevonden lichaam wel Muhammed Abu Khdeir was. Ook meldden zij dat de familie van Muhammad uren lang was ondervraagd over de mogelijkheid dat het misschien een moord uit ''eerwraak'' was. Pas tegen middernacht meldde de site Walla (en de site Arab 48) dat de politie had laten weten dat het waarschijnlijk een moord uit ''nationalistische motieven'' was geweest (lees: door Israeli's bedreven uit wraak). De reden voor dit gebrek aan nieuwsvoorziening via de Israelische pers was dat alle bijzonderheden door de Israelische autoriteiten onder een ''gag order'' waren geplaatst. Zodat we woensdag ook bij de New York Times te rade moesten gaan om te lezen dat Muhammad Abu Khdeir's lichaam allang was geïdentificeerd, met behulp van DNA-tests.
Vandaag, donderdag, duurde de mist over de moord op Muhammed voort. En intussen hebben de Israelische kranten ook hun aandacht verlegd naar Zuid-Israel waar, na vernieuwde uitwisselingen van raketten en heftige Israelische bombardementen op Gaza, donderdagmorgen in Sderot twee huizen beschadigd werden door weer nieuwe raketten vanuit Gaza. Het nieuws vanuit Gaza was intussen dat door diverse Israelische luchtaanvallen gedurende de nacht tien gewonden zijn gevallen.
Ook de reacties op de dood van de drie Israelische tieners blijven aanhouden. Een groep kolonisten heeft onder leiding van de burgemeester van de grote nederzetting Ma'aleh Adumim heeft woensdag een nieuwe nederzetting gesticht in het E1-gebied, een nu nog leeg gebied tussen Oost-Jeruzalem en Ma'aleh Adumim, dat als het wordt volgebouwd de Westoever effectief in tweeën zal splitsen. De groep zette een tent op, en een andere groep, de ultra-rechtse Vrouwen in het Groen, zetten er nog eentent naast.Palestijnen deden op ongeveer dezelfde plek in E1 verleden jaar eveneens een poging een nederzetting te stichten, een Palestijnse wel te verstaan, maar die werd al vrij snel opgeruimd. Het is nu afwachten of dat met de Israelische poging ook zal gebeuren.
Van een andere aard is dat er in Israel een Facebook-pagina is geopend waarop om wraak wordt geroepen voor de dood van de  drie tiner-kolonisten. De pagina zou in een dag tijd ongeveer 35.000 leden hebben geworven. Daaronder ook veel militairen, zoals uit onderstaande foto's blijkt. Het leger heeft aangekondigd daar maatregelen tegen te willen nemen.
Er was ook ander nieuws: ongeveer 1.000 mensen hebben woensdag in Jeruzalem gedemonstreerd tegen anti-Arabisch racisme en de roep om wraak. Onder meer Isaac Herzog, de leider van de Arbeidspartij en Nitzan Horovitz (Meretz) voerden het woord. Duizend mensen is niet veel als tegenwicht tegen de 35.000 leden van de Facebookpagina of de duizenden die eerder onder het roepen van ''dood aan de Arabieren'' door Jeruzalem en andere plaatsen trokken. Maar toch leuk dat het gebeurt.
En tenslotte: In de post waarin ik gisteren de moord op Muhammed Abu Khdeir meldde, schreef ik dat er geen reactie zouden komen van Obama, Ban Ki Moon etc. omdat hij nu eenmaal een Palestijn en geen Jood was. Ik heb - ik meld het verheugd - voor een belangrijk deel ongelijk gekregen. Het Witte Huis en de Amerikaanse minister Kerry van Buitenlandse Zaken hebben de moord in scherpe bewoordingen veroordeeld. En Ban Ki Moon bleef weliswaar stil, maar Robert Serry, zijn (Nederlandse) vertegenwoordiger in de Israelisch-Palestijnse contreien, liet wel een veroordeling horen. Op Frans Timmermans moeten we waarschijnlijk nog even wachten.
PS Frans Timmermans heeft wel een boodschap op Facebook gezet. Is niet hetzelfde als een officiële verklaring, maar toch. (h/t Ayse). 

Geen opmerkingen:

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...