maandag 27 februari 2017

Qalandiya in verzet tegen Palestijnse Autoriteit

Inwoners van het Palestijnse vluchtelingenkamp Qalandiya bij Jeruzalem hebben maandag voor de tweede achtereenvolgende dag de weg van Jeruzalem naar Ramallah en alle toegangen naar het kamp afgesloten in een protest tegen de Palestijnse Autoriteit (PA). Zij verwijten de PA niets te doen om de vrijlating te bewerkstelligen van twee bekende inwoners van jet kamp die nu al meer dan een jaar 
door Israel in administatieve detentie (gevangenisstraf  zonder aanklacht of proces) worden gehouden.
Het gaat om  Jamal Abu al-Leil (50), een ex lid van de Revolutioniare Raad van al Fatah, en Raed Fayez Mteir (47), het hoofd van het Jongerencentrum in het kamp. Israel heeft tot drie keer toe hun detentieperiode van zes maanden verlengd sinds ze werden opgepakt. Beiden zijn sinds 16 februari in hongerstaking. Vorige week werden ze daarom overgeplaatst. Vanuit de gevangenis Ketziot ging Abul Leil naar de Eshel gevangenis en Mteir naar Ashkelon.

Wat bij de protesten meetelt is dat onder Palestijnen al veel langer grote bezwaren leven tegen de ''veiligheidscoördinatie'' van de PA met Israel. Met name wordt de PA er ook van beschuldigd een ''draaideur politiek'' te volgen, door Palestijnse activisten via PA gevangenissen uit te leveren aan Israel.   
Abu Leil en Mteir volgden met hun hongerstaking overigens het voorbeeld van de journalist Muhammad al-Qiq, die 21 dagen geleden met een hongerstaking begon. Al Qiq werd verleden jaar mei vrijgelaten uit administratieve detentie na een hongerstaking van niet minder dan 94 dagen. Hij zit echter opnieuw in administratieve detentie sinds hij half januari weer werd opgepakt tijdens een demonstratie voor het vrijgeven van lichamen van doodgeschoten Palestijnen, die Israel niet terug wil geven. Zijn vernieuwde detentie is veroordeeld door onder meer de VN en Amnesty International.

Geen opmerkingen:

Israel breekt met UNRWA en velt daarmee een doodvonnis voor Noord-Gaza

  Israel heeft maandag de samenwerking met UNRWA opgezegd. Op dezelfde dag had de chef van UNRWA, Lazzarini, ook gemeld dat er al twee maand...